România și alte trei țări, presiune pe Comisia Europeană: se cer fonduri pentru aducerea gazelor din Azerbaidjan

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

România cere Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii prin care să fie aduse gaze naturale din Azerbaidjan. 

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că România, Bulgaria şi Slovacia s-au adresat Comisiei Europene cu solicitarea de a aloca fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii pentru furnizarea de gaze azere către Europa.

Szijjártó a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă cu ministrul economiei al Azerbaidjanului, Mihail Jabbarov, informează RIANovosti. Potrivit afirmaţiilor lui Szijjártó, împreună cu românii, bulgarii şi slovacii, şi Ungaria a cerut Comisiei Europene să acorde, în mod prioritar, sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii din regiune, necesară pentru includerea volumului crescut de gaz azer de-a lungul traseului prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia.

După cum a subliniat şeful Ministerului de Externe al Ungariei, este vorba despre dezvoltarea infrastructurii, construirea de noi interconexiuni şi creşterea capacităţii celor existente. Menţionăm că, anterior, Péter Szijjártó a spus că aprovizionarea cu energie a ţării nu poate fi garantată fără petrol şi gaze din Rusia. Iar înainte de aceasta, el a subliniat faptul că politica internaţională ar trebui să treacă de la sancţiuni la respect reciproc şi negocieri, relatează Rador. 

Prețul gazelor scade în Europa

 

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut marţi dimineaţă cu până la 11%, continuând declinul înregistrat luni, în contextul în care stocurile mai mari decât de obicei pentru această perioadă a anului protejează regiunea împotriva unor eventuale întreruperi în aprovizionare iar prognozele meteo arată că valul de frig se va încheia în curând, transmite Bloomberg.

În jurul orei 9.30 la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 7,9% până la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră. În total, de la începutul anului şi până în prezent preţul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 20%.

Preţul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare în condiţiile în care temperaturile din nord-vestul Europei vor creşte iar vremea blândă ar urma să persiste până în prima săptămână a lunii februarie, conform prognozele meteo pe termen lung realizate de firma de specialitate Maxar Technologies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel