România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol

Alexandra Curtache |
Data publicării:
România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol / Foto: Captură video youtube
România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol / Foto: Captură video youtube

România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele - Nicopol, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producţie totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România. Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice.

Am purtat aceste discuţii cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferinţă organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema Energy & Development 2022, de la Atena", a scris marţi ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Securitatea Energetică în contextul tranziţiei verzi a fost principala temă de discuţie a întâlnirii ministeriale găzduită la Atena de ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Am reiterat necesitatea unei bune colaborări între statele noastre în domeniul energiei”



Potrivit ministrului român al Energiei, la eveniment au mai participat ministrul Energiei şi Infrastructurii din Albania, Belinda Balluku, ministrul Economiei din Kosovo, Artane Rizvanolli, ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, şi ministrul Tranziţiei Ecologice din Italia, Gilberto Pichetto Fratin.

"Am reiterat necesitatea unei bune colaborări între statele noastre în domeniul energiei pentru a putea să ne asigurăm securitatea şi independenţa energetică. De asemenea, prin intermediul cooperării regionale, reuşim să asigurăm diversificarea surselor pentru aprovizionare cu gaze naturale şi energie şi asigurarea rutelor de transport", a precizat Virgil Popescu conform Agerpres.

Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopol, aşa cum este numit în strategie, nu este o idee nouă, iar primele studii pentru această hidrocentrală, care va fi relizată împreună cu Bulgaria, au fost făcute încă din anii 60. Atunci se numea Cioara-Belene, numele actual fiind preluat din anul 1972.

În 1975 a fost semnat la Bucureşti acordul dintre România şi Bulgaria pentru realizarea şi exploatarea Complexului hidrotehnic Turnu Măgurele-Nicopol, iar trei ani mai târziu proiectul tehnic comun.Tot atunci au fost inaugurate şi lucrările, care s-au oprit însă, conform Economica.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel