România transferă peste 25 milioane de euro în Rep. Moldova pentru educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Ședință de Guvern - Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ședință de Guvern - Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistenţă bilaterală România - Republica Moldova, reunit la Palatul Victoria, a aprobat mai multe note-concept în baza cărora vor fi transferaţi aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică.

Publicitate

Potrivit unui comunicat al Guvernului, a doua reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistenţă bilaterală România - Republica Moldova a avut loc miercuri, la Palatul Victoria, sub coordonarea şefului Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

"La această reuniune au participat reprezentaţii ministerelor de linie, în calitate de operatori de program, în vederea aprobării propunerilor de proiecte transmise de către Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Având în vedere rolul constant al României în sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova şi de factor de stabilitate şi dezvoltare regională, conform notelor-concept aprobate, vor fi transferaţi aproximativ 25,5 milioane de euro pentru demararea implementării proiectelor în domenii strategice, precum educaţie şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică, parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro prevăzut în acordul bilateral de asistenţă tehnică şi financiară", se arată în comunicat.

Astfel, precizează sursa citată, prin cele 57 de proiecte investiţionale prevăzute în proiectul "Satul European", se va asigura creşterea accesului la servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare a peste 95.000 de persoane.

Totodată, pentru asigurarea unui proces educaţional de calitate, vor fi dotate 135 de instituţii de învăţământ secundar, cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie şi biologie. În plus, vor fi achiziţionate 125 de microbuze şi 14 autobuze şcolare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilităţi.

Comitetul de coordonare se întruneşte periodic, pentru monitorizarea implementării proiectelor, cât şi pentru aprobarea unor noi propuneri venite din partea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

În comunicat se reaminteşte că în data de 11 februarie 2022, prim-miniştrii României şi Republicii Moldova au semnat Acordul între cele două guverne privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

"Perioada de implementare este de 7 ani de la intrarea în vigoare a Acordului. Pentru finalizarea proiectelor şi activităţilor aflate în derulare, în vederea asigurării absorbţiei complete de către Republica Moldova a fondurilor puse la dispoziţie de către Guvernul României, implementarea Acordului poate fi prelungită pentru o perioadă de maximum 3 ani", se mai menţionează în comunicatul citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel