EXCLUSIV  Romanian Garden. Rețeta de succes a bucătăriei românești din New York

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Mâncarea românească face senzație la New York. Romanian Garden, un restaurant cu specific românesc din Queens a devenit punctul zero de întâlnire al gurmanzilor.

Publicitate

De cum observi restaurantul Romanian Garden pe o stradă din Queens, New York, vezi costumul traditional, porumbul, roata de la carul cu boi, bostanii, coșul cu bunătățuri. Știi că ești bine! După atâtea fast-food-uri, Romanian Garden e ca o gură de aer curat, care îmbie.

(w670)


De cum intri ți se dă frumos: „Bună seara!". Așa fac cu toți clienții. Îi salută politicos în limba română și îi așează la o masă. Totul este perfect. Nu poți să crezi că peste mări și oceane chiar te simți acasă. Muzică românească cântă în boxele restaurantului, iar americanilor, care au venit să ia cina aici, chiar le place.

Te uiți în meniu și vezi bunătăți de-acasă: fasole bătută, zacuscă de casă, salată boeuf, mămăligă cu brânză și smântână, cârnați de casă, sărmăluțe, pomana porcului, tochitură moldovenească, mititei, murături, papanași, bere, vinuri și ape minerale românești.

(w670) 

De aproape 30 de ani în SUA


În spatele afacerii de succes de pe tarâmul american este Gabriela Băncescu din Brașov. O femeie blândă, deschisă, optimistă și foarte muncitoare. A venit de aproape 30 de ani în SUA pentru o viață mai bună pentru ea și copilul ei.

„Sunt de 27 de ani în SUA. În România atunci erau vremurile mai grele, nu era așa simplu și fiecare pleacă la mai bine. Am plecat singură cu băiatul meu după ce soțul a murit în România. Aici m-am recăsătorit, am făcut o altă familie. Am făcut un pic de școală de comerț în Brașov, am lucrat puțin în Poiana Brașov la Capra Neagră. Aici nu am avut încotro. Trebuie să o iei de jos. M-am angajat la Transilvania, restaurant românesc din New York. Acolo am învățat mai mult. După aceea am fost manager, după aceea l-am cumpărat și tot așa. Este foarte multă muncă. Băiatul meu mă ajută foarte mult cu afacerea, fata mea este la facultate, nu are timp", a povestit Gabriela pentru stiridiaspora.ro.

(w670)


După ce a cumpărat primul restaurant a spus că poate mai mult, că vrea mai mult. Și a mai deschis alte două restaurante românești, Romanian Garden și Harmony Terrace.

„Sunt de 25 de ani în businesul acesta. Am avut prima data restaurantul Transilvania, 10 ani, după aceea am cumpărat Harmony Terace și apoi l-am luat pe acesta (n.r. – Romanian Garden). Acum mai am două: Romanian Garden și Harmony Terace. Am muncit non stop. Eu nici nu am apucat să văd cum arată America. Nu știu! Pentru că ai copii, au școli, trebuie să muncești pentru că de aici nu poți să lipsești. Atunci când vin sărbătorile nici nu ai timp să mai mănânci.

Este foarte multă muncă, dar se merită. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Dar nu ai niciun Dumnezeu. Nu ai sărbători, nu ai familie, nu ai nimic. Muncești, muncești și muncești", spune Gabriela.

(w670)

Dorul de casă este apăsător atunci când sunt atâția mii de kilometri între continente, însă nu s-ar mai putea întoarce în țara natală pentru că s-a obișnuit în SUA.

„De când am ajuns în SUA am fost de trei ori până acum în România. Prima dată m-am dus după 13 ani înapoi. Era așa frumos. Am văzut peste tot cât s-a construit, câte s-au făcut. Am stat doar 5 zile atunci pentru că am fost nevoită să mă duc la o înmormântare. Mi-e foarte dor. Este greu! Însă în România nu mă mai întorc nici să îmi dea palate. Nu mi-aș mai găsi locul acolo. M-am obișnuit aici, mi-am crescut copiii aici, copiii își au rostul lor aici. Mi-e greu când mă duc că mă uit pe unde am stat, pe unde am copilărit. Și rândul trecut când am plecat din România așa de tare am plâns", a mai povestit Gabriela.

 

Petreceri în stil românesc în orașul newyorkez

 

Mâncarea românească este pe placul americanilor. Băutura și petrecerile de asemenea. Se simt bine și se mișcă în ritmurile noastre. Mănâncă cu poftă sărmăluțe și tochitură și degustă cu plăcere și vinul și berea din România.

„Americanii vin cu românii la noi la restaurant și le place foarte mult. Avem și multe cateringuri peste tot. Restaurantele mele sunt 100% românești. Toată mâncarea, toată băutura este 100% românească. Vin și vedete din România și fac petreceri mari aici.

Avem și formația noastră care cântă live în restaurant – Amurg, din Chișinău. Ei cântă vineri, sâmbătă și duminică. Eu am formația asta de 20 de ani. De când eram la Transilvania. Și uite așa ne-am ținut unii după alții. Aici suntem ca o familie", a mai spus Gabriela pentru stiridiaspora.ro.

(w670)


Diferența față de România se pare că este mare. Oricâte canale de comparație ar fi, New York întrece România în sistemul afacerilor și oportunităților.

„Sistemul de aici este mult mai bine pus la punct față de cel din România din toate punctele de vedere. Când vii aici este greu, dar după te obișnuiești, viața este altfel, mult mai ordonată, mult mai curată.

Aici eu nu am concurență. De ce? Pentru că eu sunt cea mai veche aici. Eu știu tot. Eu cunosc clienții. Clienții s-au căsătorit cu mine, și-au făcut nunțile, botezurile, tot. Cine are nevoie de ceva, pe mine mă sună. Am vrut mai de mult să vând Harmony, restaurantul celălalt mai mic. Dar nu vrea nimeni să mi-l ia pentru că spun ce să facă cu mine că eu îi închid. Noi avem o reputație de atâția ani", a mai adăugat Gabriela.

Gânduri de reîntoarcere în România definitiv nu sunt, însă de vizitat da.

„Am zis că poate la anul, dacă mă ajută Dumnezeu, mă duc la pârtie la Brașov să stau două săptămâni. Copiilor le place mult în România, dar nu s-ar muta acolo pentru că au crescut aici și s-au obișnuit aici", a încheiat Gabriela.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel