Publicitate
Orașele sunt supraaglomerate, iar locurile puține au devenit extrem de scumpe. În astfel de situații, părinții caută soluții și nu exclud cazarea în rulote sau naveta dintr-o țară vecină.
Bianca este studentă în anul trei la Facultatea de Business și Management Hotelier din Amsterdam și povestește, la Știrile PRO TV, că nu trece zi în care viitorii studenți să nu o caute ca să îi ceară ajutor. „La momentul actual, este destul de dificil. Nu au certitudinea că vor găsi cazare, așa că ori amână plecarea ori vin și stau temporar în Airbnb. Românii suntem destul de apropiați și de fiecare dată când unul din noi pleacă din apartament îl dă altui român. Închirieam chiar și canapeaua în apartamentul curent”.
Numărul de studenți români admiși este mare
Supraagromerarea universităților și lipsa de profesori calificați i-a făcut pe olandezi să nu își mai promoveze facultățile la nivel internațional și să ridice gradul de dificultate al probelor de admitere. Cu toate acestea, numărul de studenți români admiși este mare.
Doar că o cameră de 11 metri pătrați, de exemplu, costa 700 de euro pe lună și, în funcție de oraș, o garsonieră poate trece de 2.000 de euro. Atat sunt și taxele pentru un an de studiu la o facultate în Țările de Jos. În aceste condiții, părinții caută variante extreme.
„Ne-am gândit la rulotă, barcă, la toate soluțiile, ne-am gândit să stea într-o altă tara și să facă naveta, în Belgia de exemplu. Până la urmă, noi așteptăm să ne dea o soluție facultatea, un loc în căminul facultății și, dacă nu, vom cauta pe piață liberă, în mod sigur nu în Amsterdam, unde a intrat el”, spune Lucian Mândruță, conform sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News