Românii amendați pentru că nu au completat formularul PLF, revoltați: „Foarte mulți au mers cu scandal și cu ceartă”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii stabiliți în Ungaria, dar care fac naveta pentru că lucrează în România, sunt revoltați pe autorități.

Câteva zeci de persoane au fost amendate pentru că nu au completat formularul digital obligatoriu pentru toți cei care se întorc din străinătate. Oamenii susțin că este absurd să li se ceară acest document și de două ori pe zi. Vor să conteste sancțiunile, pe care le consideră abuzive.

Sute de români stabiliți în Ungaria fac naveta zilnic în județul Bihor, unde au locurile de muncă. Formularul digital de localizare a devenit obligatoriu în decembrie pentru toți cei care intră în țară, indiferent dacă trec granița în ambele sensuri, de mai multe ori pe zi. Un român, de pildă, a primit deja trei amenzi.

„Le-am primit pe poștă. Ieri am sunat la DSP, am întrebat care-i treaba și a zis că foarte mulți au mers și la ei, și cu scandal și cu ceartă. A făcut amenzile și le-a trimis la oameni”, spune Marius Mateuț, lucrator transfrontalier, potrivit Știrile PRO TV.

„Am în jur de 30 de persoane în grupul meu, care au primit, deja una-doua-trei amenzi pentru formularul PLF. Angajații ezită să mai vină la servici. Pur și simplu sunt unii care iși iau zile de concediu medical”, susține Cristian Abrudan, reprezentant al protestatarilor.

„Problema cea mai mare cu PLF-ul este că nu s-au gândit la noi, special la transfrontalieri, cei care trecem cel mai des granița, unde ar putea să ne bage și am putea să trecem mai ușor”, spune Tunde Naky, reprezentanta contestatarilor.

 

Aproape 50.000 de persoane deja sancționate

 

Reprezentanţii DSP şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră spun însă că nu au obligaţia legală să-i anunţe pe toți, la intrarea în țară, că nu au completat formularul, iar legea nu prevede, cel puțin deocamdată, nicio excepție.

„Nu există excepții suplimentare de la completarea formularului. Procesul verbal care este transmis persoanelor trebuie să fie executat”, a declarat Dorel Țîrț, purtător de cuvânt al DSP Bihor.

Aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie şi 8 ianuarie au fost deja sancționate.

Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei plf.gov.ro şi trebuie completat de toate persoanele care intră în ţară cu avionul, trenul, maşina sau pe cale navală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel