Pe 27 septembrie, cetățenii din Elveția vor decide, prin referendum, dacă vor să pună capăt liberei circulații a persoanelor cu UE. Astfel, lucrătorii străini, printre care și românii, vor avea de întâmpinat dificultăți în a munci în continuare. Inițial,referendumul trebuia organizat în mai, însă a fost amânat dn cauza pandemiei de coronavirus.
În urma unui alt referendum, desfăşurat în anul 2001, elveţienii au respins şi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuşi, Elveţia a aderat la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerţului.
Dacă inițiativa este acceptată, Consiliul federal trebuie să revoce acordul privind libera circulație a persoanelor în termen de 12 luni prin negocieri cu UE. Dacă acest lucru eșuează, Consiliul federal trebuie să rezilieze unilateral acordul în termen de 30 de zile. În acest caz, se va aplica clauza de ghilotină: Celelalte șase acorduri bilaterale vor fi anulate automat. Inițiativa interzice, de asemenea, Elveției să intre în noi obligații de drept internațional care acordă străinilor libertatea de circulație.
Pe 27 septembrie 2020, alegătorii elvețieni vor vota cinci propuneri
Decret federal privind achiziționarea de noi avioane de luptă
Inițiativa populară „Pentru imigrație moderată (inițiativă de limitare)”
Modificare a Legii vânătorii
Modificare a Legii federale privind impozitele federale directe
Modificare a Legii privind compensarea veniturilor
Iniţiat de Partidul Poporului, o formaţiune politică eurosceptică, referendumul reflectă neliniştea elveţienilor faţă de afluxul de străini, care reprezintă aproape un sfert din cei 8,5 milioane de locuitori ai Elveţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News