Banda de hoți români formată din opt persoane, cu vârste cuprinse între 34 și 55 de ani, a fost destructurată de procurorii DIICOT Iași, în urma unei ample operațiuni desfășurate în România și Italia. Gruparea este acuzată că, în perioada iunie 2024 – aprilie 2025, a furat zeci de utilaje agricole din mai multe regiuni din nordul Italiei, prejudiciul fiind estimat la 1,6 milioane de euro.
Anchetatorii au stabilit că membrii rețelei vizau în special utilaje aflate în locații slab protejate din zonele Veneția, Brescia, Padova și Milano. După comiterea furturilor, echipamentele – precum tractoare, excavatoare și încărcătoare frontale – erau transportate rapid în România, cu ajutorul unor mijloace de transport închiriate prin platforme online. Totul se desfășura într-un interval scurt de timp, înainte ca proprietarii să apuce să reclame dispariția bunurilor.
Rolurile în grupare erau bine definite: liderul coordona întreaga operațiune – de la identificarea țintelor până la transportul și valorificarea utilajelor – în timp ce ceilalți membri se ocupau de documente falsificate, deplasări și logistica necesară.
În urma a 64 de percheziții domiciliare, autoritățile române au recuperat 29 de utilaje agricole, au confiscat sume în numerar (peste 38.000 euro, 65.800 lei și 1.600 dolari), dar și 10 arme de vânătoare, dintre care două deținute ilegal. Șapte persoane au fost reținute, iar una se află sub control judiciar.
Operațiunea a fost posibilă datorită unui acord de cooperare semnat la începutul lunii aprilie între autoritățile judiciare din România și Italia, prin constituirea unei Echipe Comune de Anchetă (Joint Investigation Team).
Fermierii italieni: "Nu mai avem cu ce să lucrăm pământul"
Furturile de utilaje agricole au provocat un val de nemulțumiri în rândul agricultorilor italieni, în special în regiunea Piemont, unde fenomenul a atins cote alarmante. Potrivit publicației La Stampa, doar în provincia Cuneo, în cursul anului 2023, au fost înregistrate peste 30 de cazuri. Prejudiciile individuale variază între 40.000 și 200.000 de euro, în funcție de complexitatea echipamentelor sustrase.
Agricultorii susțin că hoții acționează atât ziua, cât și noaptea, speculând momentele în care utilajele sunt lăsate nesupravegheate, uneori chiar cu cheile în contact. Tractoarele sunt modificate imediat – li se elimină plăcuțele de înmatriculare – și sunt transportate în camioane către Europa de Est, în special spre România.
Coldiretti Cuneo, una dintre cele mai importante organizații agricole italiene, a emis un avertisment public privind extinderea fenomenului în mai multe localități: La Morra, Bra, Cuneo, Mondovì, Castellino Tanaro și altele. Chiar dacă unele utilaje au fost localizate prin GPS și recuperate de autorități, procesul de repatriere se dovedește anevoios și costisitor.
Autoritățile italiene caută soluții pentru simplificarea procedurilor. Davide Nicco, președintele Consiliului Regional, a anunțat că se lucrează la crearea unui mecanism de colaborare directă între asociațiile profesionale și autoritățile române, prin intermediul Ambasadei și Consulatului Italiei. Scopul este de a facilita și accelera recuperarea utilajelor furate.
„Escaladarea furturilor în mediul rural este îngrijorătoare”, a declarat Enrico Nada, președintele Coldiretti Cuneo. „Este o problemă care pune în pericol continuitatea activităților agricole, mai ales acum, în plină campanie de primăvară, când avem nevoie disperată de utilaje funcționale.”
Investigațiile autorităților italiene sugerează că furturile sunt opera unei singure bande bine organizate, cu ramificații în mai multe provincii. Subiectul a ajuns și pe agenda Comisiei pentru securitate și ordine publică din prefectura Cuneo, fiind discutat inclusiv la o conferință organizată de asociația carabinierilor în Carmagnola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News