Românii care au intrat în toiul nopții peste o familie de austrieci, condamnați la 10 și 16 ani de închisoare

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pedeapsă exemplară pentru mai mulți români care au vrut să jefuiască o familie de austrieci, în  toiul nopții. 

Într-o sentință pronunțată de Tribunalul Regional din Viena, patru români au fost condamnați la pedepse severe cu închisoarea, după ce au intrat peste o familie din Würnitz cu scopul de a-i jefui. 

Principalul autor, un bărbat de 40 de ani cu un istoric bogat de condamnări în Austria, Germania și Italia, a primit o sentință de 16 ani de închisoare. Complicele său, în vârstă de 24 de ani, care participase anterior la un jaf într-un supermarket, a fost condamnat la 10 ani.

Incidentul a fost descris de procurori ca o „tâlhărie brutală”, în care infractorii au pătruns în casă în toiul nopții, înarmați cu o șurubelniță și alte obiecte, după ce au dezactivat sistemele de alarmă. Soția proprietarului, trezită de zgomotele făptuitorilor, a fost atacată. Aceasta a povestit cu groază cum, în momentul în care a ieșit din dormitor, a fost lovită în cap cu o bară de fier și trântită la pământ.

„M-am temut pentru viața mea. A fost un coșmar. Am crezut că nu o să mai scap,” a spus ea în fața instanței. În timpul atacului, a fost grav rănită, iar soțul ei, un bărbat de 71 de ani, s-a trezit din cauza țipetelor disperate și a reacționat prompt. Acesta a tras două focuri de avertisment cu un revolver pe care îl deținea legal, rănindu-l pe unul dintre atacatori, un bărbat de 47 de ani, care a fost ulterior capturat de autorități în grădina casei.

Ceilalți trei infractori au reușit inițial să fugă, dar au fost prinși ulterior. Doi dintre ei au fost arestați în România, în baza unui mandat european, iar ultimul a fost capturat la graniță, când încerca să revină în Austria. Ancheta a arătat că principalul autor avea antecedente penale, inclusiv o condamnare pentru un jaf similiar în Viena, în 2016, când a legat și amenințat două femei. Motivația pentru atacul din Würnitz ar fi fost legată de informațiile pe care le-a obținut de la fosta iubită, care era prietenă cu nora victimelor. Într-o discuție din timpul unei vacanțe în Malta, ea ar fi sugerat că familia atacată deținea o avere considerabilă.

Bătrânul austriac a folosit arma în legitimă apărare

 

Soțul de 71 de ani care a utilizat arma de foc pentru a-și apăra soția nu a fost pus sub acuzare, procurorul considerând că acțiunile sale au fost justificate ca autoapărare. Dosarul său a fost închis în mai 2024.

Atacul de la Würnitz nu a fost singura infracțiune comisă de această grupare. Anterior, în noiembrie 2023, principalul făptuitor și complicele său de 24 de ani jefuiseră un supermarket din Viena. În acel caz, aceștia au pătruns în magazin în timpul nopții, au legat și agresat un agent de securitate, încercând să afle codul seifului. Deși nu au reușit să fure bani, au plecat cu alcool în valoare de 1.000 de euro.

„Aici s-a comis cu adevărat o mare nedreptate. Acest lucru necesită o sancțiune strictă din partea statului. „Ar trebui să ți se arate ce ai făcut”, a declarat președintele instanței în motivele verdictului. Bărbatul de 40 de ani a depus o plângere în anulare și recurs, tânărul de 24 de ani a cerut timp să se gândească la asta. Cei de 45 și 47 de ani au acceptat însă pedepsele care le-au fost deja aplicate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel