EXCLUSIV  Românii care au plecat din Italia "plâng" după viața bună. Revin din alte țări în care munceau pe salarii mai mari

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Stilul de viață din Italia li se potrivește românilor (Foto: Freepik)
Stilul de viață din Italia li se potrivește românilor (Foto: Freepik)

Românii care au trăit o perioadă în Italia, și au plecat în alte țări în care salariile sunt mai mari, au revenit după câțiva ani în Peninsulă, atrași de stilul de viață mai bun, explică un român stabilit la Milano. 

Adrian Ionilă, proprietarul restaurantului Beef Club din Milano, a vorbit, în emisiunea Departe de România, despre tendința românilor de a reveni în Italia, după ce și-au încercat norocul în alte țări din Europa în care salariile sunt mai mari, cum ar fi Germania sau țările nordice, sau chiar în România. El spune că sunt mulți conaționali care au tendința de a reveni în Peninsulă după încercări repetate de întoarcere acasă. 

Stabilit în Italia în 2009, el a intrat în atenția presei din această țară cu o declarație în care a spus că nu găsește angajați cu 4.000 de euro pe lună.

Gabriel Nuță-Stoica: Observi un trend de reîntoarcere acasă al românilor cu care intri în contact la Milano?

Adrian Ionilă: "Față de când am venit eu în 2009, foarte mulți români au plecat, dar nu toți către casă. Mulți au ales țări din nord-vestul Europei, dar mulți dintre aceștia s-au reîntors în Italia. Chiar dacă în Olanda, Danemarca sau Anglia se câștigă mai bine decât în Italia, oamenii descoperă că, totuși, viața în Italia e mai apropiată de felul nostru de a fi.

Am ajuns să iubesc acest stil de viață italian, e o societate interesantă și sunt convins că se trăiește mai bine aici. Cunosc foarte mulți care s-au întors în România de vreo două ori, apoi s-au întors în Italia. Nu s-au mai putut adapta   

Mulți și-au creat un stil de viață în Italia pe care nu îl pot întreține cu câștigurile din România. Mulți au stat pe aici ani de zile și și-au construit case foarte mari, care au costuri de întreținere mari, și-au cumpărat mașini scumpe, care au costuri de întreținere mari. S-au întors în România, au stat un an, doi și când au început datoriile să-i ajungă din urmă, s-au reîntors în Italia"

Gabriel Nuță-Stoica: Eu l-am numit „visul italian” pentru că, din ce spui tu, se pare că este e un echilibru foarte bun între venituri și stil de viață în Italia.

Adrian Ionilă: "După părerea mea, da. Mulți nu pot susține asta pentru că sunt și mulți care nu vor să se integreze, să trăiască așa cum se trăiește și, în momentul în care tu te gândești din 1500 să trimiți 1000 euro în țară și să trăiești aici cu 500, e imposibil. Nu poți trăi cu 500 euro în Milano. Chiria te costă. Cea mai ieftină chirie te costă la o garsonieră 700-800 euro. Chiriile s-au scumpit foarte mult după COVID, pentru că hotelurile au început să mărească prețurile ca să recupereze pierderile din perioada COVID. Airbnb-urile au început să prindă avânt, prețurile sunt mai competitive. Toată lumea a început să pună apartamentele pe Airbnb. Nu se mai găsesc chirii pe termen lung".

Youtube video image
 

Stabilit în Italia în anul 2009, Adrian a început de la munca de jos, de la spălat vase, iar astăzi deține unul dintre cele mai apreciate localuri din centrul capitalei regiunii Lombardia. Vezi aici detalii.

 

---------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel