Românii care au refuzat să îngenuncheze pentru mişcarea „Black Lives Matter” explică gestul de la începutul meciului

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Românii care au refuzat să îngenuncheze pentru mişcarea „Black Lives Matter” explică gestul de la începutul meciului
Românii care au refuzat să îngenuncheze pentru mişcarea „Black Lives Matter” explică gestul de la începutul meciului

Duminică seara, Anglia a învins România, scor 1-0 (1-0), într-un meci amical jucat la Middlesbrough, însă debutul partidei a furnizat un moment controversat.

Înainte de primul fluier, aşa cum se obişnuieşte la meciurile naţionalei Angliei de pe teren propriu, jucătorii au îngenuncheat, în semn de solidaritate pentru mişcarea „Black Lives Matter“.

Dintre cei 22 de fotbalişti aflaţi pe teren, doi dintre ei, Nicolae Stanciu şi Ionuţ Nedelcearu, nu au fost de acord cu acest gest şi au preferat să rămână în picioare.   

La finalul întâlnirii, Stanciu a explicat motivul pentru care a făcut notă discordantă şi a declarat că a refuzat să îngenuncheze din solidaritate pentru colegul său de la Slavia Praga, Ondrej Kudela, suspendat pentru un incident de rasism.   

„Am făcut acelaşi lucru şi cu Slavia, când am jucat cu Arsenal, în sferturile Ligii Europa, mi se pare normal, şi am decis să fac gestul pentru colegul meu de la Slavia, pentru Kudela care, fără nicio probă, a fost suspendat zece etape, după meciul cu Rangers. Doar aşa, pentru că un coleg al lui Kamara a auzit cuvântul acela pe care nu-l pot spune. Am decis să nu mă pun în genunchi şi nu cred că asta e soluţia”, a declarat Stanciu la Pro X.  

 

Gigi Becali: „Pentru ce să îngeunchezi?”

 

Aşa cum era de aşteptat, acest episod a fost comentat atât în Anglia, cât şi în ţară. Primele reacţii au venit, în pauza amicalului de la Middlesbrough, în studioul Digi Sport. Iar după terminarea jocului, într-o intervenţie la Pro X, Gigi Becali a fost întrebat şi el despre decizia celor 9 fotbalişti din echipa de start a României de a sta în genunchi.   

„Pentru ce să îngeunchezi? Dacă în conştiinţa ta iubeşti oamenii şi nu faci discriminare, ce rost are să îngenunchezi? Sunt nişte gesturi false, făcute la ordinul sau la cererea unor asociaţii. Se spune de mine că sunt rasist şi fac discriminare, dar eu investesc milioane de euro în Uganda, Rwanda şi Burundi, ajut copii negri şi le plătesc şcolarizarea. Dacă ei sunt negri, eu cum să le spun? Că sunt albi? Eu sunt om liber şi spun cum simt. Îi iubesc, trimit foarte mulţi bani acolo, ajut copii, ajut spitalele de acolo. Cât timp a fost pandemie, am trimis mulţi bani la episcopiile din Uganda şi Rwanda. Cum să fiu rasist dacă le trimit bani? Sunt rasist dacă le spun negri?”, a spus Becali, potrivit Adevărul.

 

Ionuţ Nedelcearu: „Nu am simţit că trebuie să îngenunchez doar dintr-o simplă obligaţie”

 

„Din moment ce am aflat că refuzul meu de a îngenunchea înainte de meciul amical dintre Anglia şi ţara mea a provocat comentarii negative care m-au ofensat, ca persoană, aş vrea să clarific că nu sunt rasist şi că urăsc toate tipurile de rasism şi discriminare, ceea ce este cunoscut de către toţi cei care mă ştiu personal şi ca fotbalist. Nu am simţit că trebuie să îngenunchez doar dintr-o simplă obligaţie. Viziunea mea şi atitudinea în privinţa vieţii sunt că mesajele pe care noi, ca membrii ai societăţii, trebuie să le trimitem împotriva rasismului, ar trebui să fie mai clare şi să vizeze toate manifestările de rasism pe care le experimentăm în vieţile noastre.

Din punctul meu de vedere, este mai degrabă ipocrit să credem că ne îndeplinim datoria împotriva rasismului doar prin simpla respectare a ordinului de a îngenunchea!”, a spus Ionuţ Nedelcearu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel