Românii care au speriat Austria cu metoda „acoperişul”: Au decopertat totul, apoi au cerut 11.000 de euro în loc de 200

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Românii care au speriat oamenii cu escrocheria „Acoperişul”. Ocupau casele proprietarilor cu forţa
Românii care au speriat oamenii cu escrocheria „Acoperişul”. Ocupau casele proprietarilor cu forţa

Cinci români, care au împărțit boxa acuzaților la Tribunalul Regional din St. Poelten, Austria, în calitate de presupuși membri ai unei organizații criminale pentru infracțiunea de înșelăciune comercială în formă agravată, sunt în continuare cercetați, după ce judecătorul a amânat cauza pe termen nelimitat. Aceștia au folosit, în diferite ocazii, metoda „acoperișul“ forțând mâna oamenilor să le plătească lucrările și de zeci de ori mai mult.

În timpul activității lor de presupuși experți în repararea acoperișurilor, gașca de români și-ar fi mărit de mai multe ori pretențiile financiare chiar și în timp ce reparațiile erau încă în curs de execuție. Judecătorul Markus Grünberger a amânat cauza pe termen nelimitat pentru moment.

În cea mai mare parte a timpului, românii se deplasau în diferite locații, de asemenea împreună cu lucrători încă necunoscuți, în așezări cu case unifamiliale și grădini. Potrivit actului de acuzare, aceștia căutau în mod deliberat victime mai în vârstă care li se păreau potrivite și, în timp ce un inculpat de 24 de ani, care se dădea drept acoperitor profesionist, încă se oferea să lucreze la acoperiș la prețuri extrem de mici și cu materiale de înaltă calitate, complicii începeau deja lucrările în unele cazuri.

Românii care au speriat Austria cu metoda „acoperişul”

 

De la oferta de sume de euro, adesea de numai trei cifre, cererea finală ajungea să fie crescută de mai multe ori. De exemplu, "purtătorul de cuvânt al grupării" ceruse 11.000 de euro în loc de 200 de euro, cât fusese convenit, pentru două panouri pe care complicii săi le montaseră pe un șopron de grădină. Aceștia o intimidaseră atât de mult pe proprietara casei, încât aceasta le-a dat în cele din urmă 9.000 de euro "lucrătorilor".

Din nou și din nou, inculpații au exercitat presiuni asupra victimelor lor pentru ca acestea să accepte reparațiile, provocând în mod deliberat daune, pe care le-au reparat și pe care le-au și taxat suplimentar. În plus, în unele cazuri, a fost necesar ca lucrările efectuate în mod defectuos, parțial inutile și de proastă calitate, să fie reparate de profesioniști.

Unul dintre români, acuzat că a furat mii de euro direct din portofelul unei victime

 

În timpul unei discuții, în timp ce plătea o factură de 1 260 de euro, un bărbat în vârstă de 24 de ani, care a fost, de asemenea, acuzat, ar fi băgat mâna în portofelul uneia dintre victime și ar fi luat în total 8 000 de euro.

Mai degrabă ca despre victimă excepțională, se vorbește despre o femeie care ar fi fost luată prin surprindere cu oferte de unul dintre acuzați în noiembrie 2021. Ea a refuzat o reparație completă, dar a solicitat o mică reparație a unui jgheab. Aceasta s-ar fi ridicat la 200 de euro, dar pretențiile „lucrătorilor“ s-a ridicat în cele din urmă la 15.200 de euro pentru presupuse lucrări la întregul acoperiș. După o discuție aprinsă, în timpul căreia toți bărbații au stat în fața ei, femeia, complet intimidată, a mers la bancă împreună cu unul dintre membrii grupului și a transferat 10.000 de euro.

Au bătut palma pentru 200 de euro, au decopertat totul, apoi au cerut 11.000

 


Românii l-au convins apoi pe un bărbat din Gablitz să îi repare acoperișul garajului său pentru 200 de euro. Mai repede decât a putut să privească, au sosit alți muncitori care au îndepărtat brusc întregul acoperiș. El a cerut să fie refăcut și urma să plătească în jur de 3.200 de euro. Bărbatul a rămas cu acoperișul desfăcut, dar fără să plătească. Reprezentanta părții private, Nicole Nossek, a cerut 3.800 de euro drept despăgubiri, pe care avocatul apărării, Michael Dohr, nu le-a recunoscut.

 

Atenție la metoda "Acoperișul"

 

Într-o declarație, avocatul a subliniat că nu este vorba în niciun caz de o organizație criminală.  „Erau oameni săraci dintr-un sat care și-au propus să câștige bani. Cel mult se putea vorbi de uzurparea în natură, în condițiile în care au existat și neînțelegeri“, a explicat ea, potrivit meinbezirk.at.

În plus, avocatul s-a îndoit că bărbații, în mare parte mai în vârstă, ar fi putut să îi identifice pe inculpați, care arătau asemănător, cu ajutorul unor fotografii.

Întrucât inculpații nu fuseseră înregistrați de serviciul de identificare înainte de proces, aceștia s-au prezentat ulterior la poliție pentru a da amprentele digitale și mostre de salivă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel