Românii care au venit în țară de Sărbători, amendați abuziv din cauza PLF. Gafa incredibilă a autorităților care dus la zeci de mii de amenzi

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Mii de români care au intrat în țară începând cu data de 25 decembrie au fost amendați abuziv. Oamenii au completat formularul stabilit de lege în termenul prevăzut de lege însă tot au fost amendați. Eroarea autorităților române se traduce prin mii de procese deschise în instanțele din toată țara pentru anularea sancțiunilor. 

Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care au intrat în țară au fost obligate să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. În ultimele zilei, au apărut în spațiul public mai multe informații și documente care atestă că mii de români au fost sancționați abuziv, deși au completat documentul. 

Obligația de a completa formularul, potrivit legii 

 

"În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”, scrie în OUG nr. 129/2021.

Deci, Formularul de localizare a pasagerului (PLF) trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, dar se mai poate completa și după, în cel mult 24 de ore de la momentul intrării pe teritoriul țării noastre.

Formularul se completează electronic la adresa https://plf.gov.ro/login 

Dacă trec cele 24 de ore de la intrarea în țară și formularul nu e completat (deloc, nu incorect), atunci OUG 129/2021 prevede o amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

De ce au fost amendați românii din Diaspora

 

Românii care s-au întors acasă de Sărbători au fost amendați fie că au completat în avans formularul, că au comis mici greșeli sau chiar și în cazul în care l-au completat după tranzitarea granițelor, deși, potrivit legii, aveau 24 de ore la dispoziție să facă acest lucru. 

Mii de români reclamă abuzul pe rețelele de socializare:

"Se pare ca “ceasul” de înregistrare nu funcționează tocmai bine și pentru 2-3 ore de diferenta cazi inafara celor 24 ore. Este o vânătoare împotriva neatentilor, a celor care nu știu sa o facă. Este un abuz și o nedreptate!"

"Se poate completa oricand, chiar si mai devreme de 24 ore. Nu te avertizeaza sub nicio forma ca esti in afara timpului de completare solicitat de tara de destinatie (Romania), ca esti in afara legii, ci il poti completa si finaliza oricand fara probleme, urmand sa primesti amenda pentru ca l-ai completat cu 25 h sau cu 26 h inainte de ajunge in Romania, desi sistemul online permitea asta."

Număr uriaș de amenzi: DSP Arad a cautat voluntari care să le scrie

 

În urmă cu o  săptămână, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a anunțat că apelează la voluntari pentru a putea face faţă numărului mare de amenzi pe care trebuie să le emită pe numele celor care nu au completat la frontieră formularul digital.

„Suntem nevoiţi să apelăm la voluntari, doar că de această dată nu are legătură cu introducerea de pozitivi din valul cinci, ci este vorba de volumul de muncă ridicat pentru a emite amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, a declarat miercuri şeful DSP Arad, Horea Timiş, citat de Agerpres.

Abuzul a fost sesizat și de Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora 

 

"Formularele PLF, care ar fi trebuit să fie un mecanism de eficientizare a anchetelor epidemiologice, s-au transformat într-un sistem abuziv la adresa cetățenilor din Diaspora.

Foarte mulți români au fost amendați, pentru că au completat formularul în avans, în condițiile în care ordonanța Guvernului nu conține nicio prevedere care să stabilească sancțiuni contravenționale pentru cei care au completat formularul cu mai mult de 24 de ore înainte de intrarea în țară.

Printr-o interpelare, le-am solicitat prim-ministrului, ministrului sănătății și ministrului de interne să analizeze aceste cazuri și să dispună toate măsurile ce se impun pentru rectificarea acestor situații. De asemenea, le-am adresat următoarele întrebări:

-> Cum explicați aplicarea sancțiunii contravenționale în cazul celor care au completat formularul în avans, cu mai mult de 24 de ore înainte de intrarea în țară? Este vorba de o eroare materială, de o interpretare greșită a prevederilor OUG 129/2021 sau de un abuz din partea inspectorilor care au întocmit procesele verbale de constatare?

-> Ce măsuri veți dispune pentru rectificarea acestor situații?

> Cum își vor putea recupera banii cei care au fost sancționați contravențional pe nedrept?

Voi depune o serie de amendamente care să corecteze absurditățile introduse de coaliția PSD-PNL-UDMR. Totodată, USR va depune, la inițiativa colegilor mei din Camera Deputaților, Silviu Dehelean și Stelian Ion, un proiect de lege separat de OUG, pentru anularea amenzilor aplicate și restituirea banilor deja plătiți.

Este inacceptabil ca românii din Diaspora să fie sancționați pe nedrept în momentul în care se întorc acasă. Diaspora merită să fie tratată cu respectul cuvenit de către statul român", este mesajul postat de Radu Mihai pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel