Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi bani de la stat

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul a aprobat vineri ajutorul pe care îl va acorda românilor care găzduiesc refugiați. Este vorba despre o sumă de bani care va acoperi o parte din cheltuielile cu hrana cetățenilor ucraineni, ajunși în România.

"Se stabilește mecanismul prin care persoanele fizice... beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este 20 de lei pe zi”, a anunțat, vineri, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Ajutorul este dimensionat pentru aproximativ 15.000 de persoane pentru o perioadă de 60 de zile, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ca urmare a crizei refugiaților, bugetul MAI a fost suplimentat pentru IGSU cu suma de 18 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Peste 3.600 de ucraineni au solicitat azil în România

 

Peste 3.600 de ucraineni au solicitat azil în România în ultimele două săptămâni, de când a început războiul din Ucraina.

Autoritățile române anunță că de la începerea conflictului din Ucraina, 3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

În prezent, centrele de cazare ale IGI sunt ocupate în proporție de 71,2%.

21.003 cetăţeni ucraineni au intrat în România, joi 10 martie

 

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează vineri că, în data de 10 martie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 70.974 de persoane, dintre care 21.003 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 8.080 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 8,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.299 (scădere cu 12,9%), se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 93.417 persoane, dintre care 23.653 de cetăţeni ucraineni (scădere de 3,3%).

De la declanşarea crizei ucrainene şi până la data de 10 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 364.518 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 282.497. 

Un grup de 120 de refugiaţi ucraineni a ajuns, noaptea trecută, cu trenul, în Gara de Nord din Timişoara, majoritatea cazându-se în municipiu până sâmbătă, când îşi vor continua drumul spre Ungaria, a declarat vineri prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu.

"Pot să vă confirm de la faţa locului că voluntarii LOGS Grup de Iniţiative Sociale şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din Primărie fac o treabă admirabilă. I-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului, iar de mâine îi voi invita să participe la şedinţele Comitetului Judeţean de Coordonare a Intervenţiei şi ne vom sincroniza eforturile şi resursele", a afirmat prefectul Ritivoiu.

Primarul Dominic Fritz a precizat că în lotul refugiaţilor sunt şi 64 de copii, unii dintre micuţi având cu ei şi câţiva căţeluşi şi pisici.

Peste 2,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina în ultimele 16 zile

 

Agenția pentru refugiați a ONU estimează că peste 2,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina de la startul invaziei ruse.

Reprezentanții ONU mai spun că aproximativ 1,5 milioane au ajuns în Polonia.

Oficialii din Varșovia, care se confruntă cu aproximativ 300.000 de refugiați, îndeamnă alte țări să acorde mai multă asistență refugiaților.

„Cred că toți trebuie să facem mai mult. Problema reală este înaintea noastră”, a declarat Monika Beuth-Lutyk, purtătorul de cuvânt al primarului orașului Varșovia.

Autoritățile europene estimează că în UE ar putea ajunge până la 5 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel