Românii care plătesc taxe în Spania, scutiţi în România!

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Nu vă lăsaţi păcăliţi! Nu EXISTĂ dublă impozitare! Dacă plătiţi taxele în Spania, NU le veţi mai plăti și în România. Află ce trebuie să faci pentru a-ţi stabili domiciliul fiscal în ţara de rezidență!

Publicitate

Confom Legii 35/2006, din 28 noiembrie, ce se numeşte în limba spaniolă „Impuesto sobre la renta de las personas físicas y de modificación parcial de las leyes de los impuestos sobre sociedades, sobre la renta de no residentes y sobre el patrimonio” (această lege este în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016), orice persoană care locuieşte în Spania, neîntrerupt, timp de 183 de zile calendaristice, într-un an calendaristic întreg, trebuie să îşi stabilească domiciliul fiscal în această ţară.

Pentru ca un român să facă acest lucru trebuie să fie rezident în Spania, adică să aibă NIE cu drept la muncă şi să meargă în ţară sau la Consulatul României pentru a preschimba paşaportul cu cel nou, în care domiciliul este cel din străinătate. În această situaţie, evident, cetăţeanul român nu o să mai dețină Cartea de Identitate Românească (adică buletinul).

După ce dispune de documentele amintite anterior, dacă va desfăşura o activitate pe cont propriu, adică « autonomo » în spaniolă şi PFA-persoană fizică autorizată, în limba română, primul pas, înainte de a începe activitatea, este acela de a merge la Finanţe (Hacienda, în limba spaniolă) şi de a completa Formularele 036 şi 037 cu datele persoanale, specificând obiectul de activitate pe care doreşte să-l realizeze, unde anume se va desfăşura activitatea (locaţia, oraşul, etc., dacă aveţi sediu sau nu) şi ce impozite trebuiesc plătite pentru a desfăşura acea activitate. De fiecare dată când se schimbă ceva din datele specificate în aceste declaraţii, persoana fizică autorizată (autonomo) are obligaţia de a merge la Finanţe şi de a întocmi Formularele 036, 037 cu datele noi, adică cu modificările survenite.

Atunci când se declară activitatea ce se doreşte a fi desfăşurată pe teritoriul Spaniei, va trebui să se selecteze şi tipul de impozit aferent activităţii respective pe care îl puteţi găsi în «Impozitele aferente activităţilor economice» pe scurt IAE, unde sunt incluse o multitudine de activităţi comerciale şi profesionale care pot fi întreprinse de către o persoană fizică autorizată (autonomo).

În termen de 30 zile după ce aţi completat şi prezentat formularele 036 şi 037 la Finanţe (Hacienda) trebuie să vă înregistraţi în cadrul regimului special al Asigurărilor Sociale (în limba spaniolă şi prescurtat se numeşte RETA). Va trebui să prezentaţi modelul TA-0521 în oricare dintre administraţiile publice ale Serviciilor Sociale (Seguridad Social), împreună cu fotocopie a actului de identitate (în cazul unui român, paşaportul cu domiciliul ales în Spania sau NIE plus CI) şi fotocopie a documentului ridicat de la Finanţe cu înregistrarea activităţii. Abia după ce aţi făcut toate aceste demersuri puteţi să vă începeţi activitatea şi să plătiţi statului spaniol impozitele aferente.

Important!

Nu vă lăsaţi păcăliţi! Nu EXISTĂ dublă impozitare! Dacă plătiţi taxele în Spania, NU le veţi mai plăti și în România (şi invers). Iar în cazul în care sunteţi rezident în Spania şi au trecut cele 183 de zile calendaristice din momentul obţinerii rezidenţei sunteţi obligaţi să vă stabiliţi domiciliul fiscal în Spania.

Un material realizat de Florentina Marin – Avocat / BARCELONA pentru occidentul-romanesc.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel