Românii, dezamăgiți de comportamentul conaționalilor ajutați în străinătate: „Din păcate, doar 1% au dovedit că au meritat ajutorul oferit de noi!“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un grup de voluntari români care ajută frecvent conaționalii aflați în dificulte oriunde în Europa, dintre care mulți românii care s-au plâns că au luat țeapă cu serviciul în străintate, au transmis, într-un mesaj public, că s-au săturat de comportamentul majorității celor pe care îi ajută.

"Ne-am săturat de câți am adunat de pe drumuri, de milă, că au luat țeapă. Dragilor, din păcate doar 1% au dovedit că au meritat ajutorul oferit de noi! Restul ne-au dat o mare m**e", se arată în mesajul de revoltă al voluntarilor români trag atenția a supra unei probleme reale cu care se confruntă mulți dintre cei care sar în ajutorul conaționalilor în străinătate.

Grupul Diasporei Românești „RoOmenia-Voluntari în Europa”, este un grup public de pe Facebook în care sunt înscriși aproape 140.000 de membri, români din diaspora. Adriana Mureșan este membru fondator al comunității online „RoOmenia-Voluntari în Europa”. De-a lungul a cinci ani a existenței grupului, ea și-a dedicat timpul și eforturile pentru a conecta românii din întreaga lume și a facilita ajutorul între concetățeni aflați în diverse situații dificile.

Ori de câte ori sună strigătul de ajutor al altor români dispersați în diverse colțuri ale lumii, Adriana preia responsabilitatea de a transmite mesajele acestora către voluntarii implicați, acționând în funcție de specificul fiecărei situații. Din păcate, există și multe evenimente nedrepte, frustrante chiar, când românii ajutați nu doar că nu apreciază ajutorul oferit, dar chiar recurg la gesturi complet neomenești față de cei care le-au întins o mână de ajutor.

„Am avut destul! Zi de zi, primim cereri de ajutor: "Am fost păcălit!", "M-au dat afară!", "Nu am bani să mă întorc acasă!", "Nu am ce mânca!". Dar haideți să fim clari: noi nu suntem soluția la toate problemele lumii.“, subliniază Adriana Mureșan într-o postare care s dorește  fi un semnal de larmă pentru cei care cred că au dreptul de a primi ajutor din partea voluntarilor și că aceștia au obligația de a le sări oricând și oricum în ajutor.

Noi pentru a interveni avem nevoie de contact direct cu persoana care are nevoie de ajutor, doar așa putem verifica, acționa rapid și rezolva problema. Dacă nu avem contact direct,nu putem face nimic, deoarece suntem un fel de 112, mai pe înțelesul tuturor.

Ai văzut un om pe stradă și vrei să îl ajuți? Foarte tare, dar în loc să îi faci o poză și să postezi la fraierii de aici, pune mâna frate, scoate bani din buzunar și ajuta tu prima dată! Dă niște telefoane și verifică cine este, dacă spune adevărul său nu, sună la poliție sau orice alta instituție din țara unde locuiești care poate face ceva! Dar nu...ete că e mai cool să îi faci o poză și să te speli pe mâini, lasă să facă fraierii treaba...tu poți dormi liniștit și te poți lăuda ce mare făcător de bine ești...pe rețele! Sau poți huli acest grup că nu au sărit să mature murdăria făcută de tine!“, explică românca.

Românii, dezamăgiți de comportamentul conaționalilor ajutați în străinătate

 

Voluntarii români înțeleg, desigur, că există și români care merită și apreciază ajutorul oferit, dar sunt și mulți dintre cei care, de pildă, se plâng că au luat țeapă după ce au ajuns în străinătate, însă în realitatea sunt interesați doar de bani și nu sunt dispuși să muncească sau să se integreze în societatea țării gazdă.

Alt subiect de care mi-e scârbă e cel cu clasica țeapă...Ne-am săturat de câți am adunat de pe drumuri, de milă, că au luat țeapă. Dragilor, din păcate doar 1% au dovedit că au meritat ajutorul oferit de noi! Restul ne-au dat o mare m*ie.

Caz în Spania: adunat de pe drum, că a luat țeapă, dus în casă la voluntar, dat bani, găsit loc de muncă, rezultat: nu mergea la munca, bea toți banii ,se îmbăta,făcea scandal și pipi pe hol.

Caz în Franța: a luat țeapă, luat din Calais, plătit bilet de tren, căutat loc de muncă cu cazare inclusă, deplasat voluntar 200 de km sa îi ducă mâncare pentru o săptămână și să îi dea bani de buzunar, a stat la munca o săptămână și a fugit fără urmă (am aflat că avea și un dosar penal).

Caz în Germania: țepuit, pe drum fără bani, fără mâncare, luat de un voluntar dus în casă, după o săptămână se îmbată, bate voluntarul, apoi fura tot ce prinde din casa și pleacă cu bunurile voluntarului.

Caz în Italia: am ajutat un bărbat care era pe străzi in parc l-am dus acasă la un voluntar (el avea 3 dosare penale sechestrase nu demult o barmaniță cu cuțitul la gat sa ii dea încasările)..i-am găsit de munca cu altul tot de pe străzi adunat si ajutat de noi . Au făcut bairam împreună pt ca locuiau in casă lucrau la câmp..s-au înjunghiat și ne suna sa ne spună sa îl ajutam ca e din nou pe străzi.

Și lista este foarte lungă, însă mă opresc aici“, povestește Adriana.

Aceste cazuri evidențiază o realitate dură și complexă a situației românilor aflați în străinătate, unde unii se pare că abuzează de bunăvoința celor care încearcă să-i ajute, lăsând în urmă o serie de dezamăgiri și întrebări cu privire la modul în care poate fi oferit sprijinul în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel