EXCLUSIV  Românii din Anglia nu-și fac prea multe griji pentru Brexit

Andreea Crăciun |
Data actualizării: | Data publicării:

Condițiile nu se schimbă foarte mult pentru românii din Marea Britanie sau pentru cei care vizitează regatul, după Brexit. Cei care deja muncesc legal și trăiesc în UK de mai mulți ani nu trebuie să-și facă prea multe griji. La fel și cei care învață în Anglia.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a precizat, la sfârșitul lunii august, că de la data Brexitului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie, pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză, dacă vor face vizite scurte, care să nu depășească perioade mai mari de trei luni. Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia.

Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie, aceasta fiind a doua cea mai mare comunitate provenind din țările UE. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. În ceea ce-i privește românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit, iar statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația.

Guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze, pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ambasadei României la Londra.

 

Cei care s-au integrat nu vor să plece

 

Liviu a plecat în UK cu șapte ani în urmă, când avea deja 50 de ani. Spune că nu se va întoarce în România, pentru că s-a integrat perfect în comunitatea care l-a primit cu brațele deschise. „Am muncit mai întâi la un hipermarket. A fost primul loc de muncă pe care l-am putut primi, deși în România făceam cu totul altceva. Mi-am făcut treaba bine, iar în trei luni am fost numit șef de echipă. Timp de doi ani am evoluat în cadrul firmei care m-a angajat și am fost apreciat corect, recompensat, iar salariul meu a crescut periodic. Apoi am găsit un post mai bine plătit, la municpalitate, ca agent de securitate. Sunt foarte mulți cetățeni străini care lucrează aici, dar nu am avut și nu cred că voi avea probleme. Ba, mai mult, toată lumea mă apreciază și nu cred că se va schimba ceva după Brexit”, mărturisește Liviu, stabilit la Birmingham.

Și Lavinia a plecat în UK cu șase ani în urmă. A luat această decizie într-un moment dificil din viața ei, dar nu regretă și nici nu ar vrea să revină în România prea curând. „Aveam 40 de ani și un post foarte bine plătit în România, ca director de marketing la un lanț de hipermarketuri, dar munceam peste 12 ore pe zi, inclusiv în weekend, având un copil de cinci ani. Am luat decizia să plec în Anglia, împreună cu fetița mea, când am aflat de un proiect plătit foarte bine de guvernul Marii Britanii. Am aplicat și am fost acceptată, iar de atunci m-am stabilit la Manchester, unde beneficiez și de o subvenție de 50% pentru plata chiriei, asigurată de Guvern, prin proiectul la care lucrez, iar copilul s-a adaptat foarte bine la școală și deja ne-am făcut planuri pentru viitor. Nu am de ce să-mi fac griji, pentru că sunt foarte apreciată și știu că aici este și va fi în continuare nevoie de expertiza mea”, spune aceasta.

Nici tinerii care învață în Marea Britanie nu trebuie să-și facă probleme, în legătură cu schimbările post Brexit. Guvernul a anunțat, încă de la început, că nu se schimbă nimic în ceea ce-i privește pe elevii sau studenții care au ales o instituție de învățământ din UK. Mulți dintre ei deja și-au planificat viitorul în Anglia, unde au aceleași șanse ca și până acum de a se angaja, după absolvirea studiilor sau chiar în timpul facultății. Cei care vorbesc bine limba engleză și au un nivel de pregătire profesională cel puțin mediu sunt în continuare bine primiți de UK și se pot stabili aici, îndeplinind condițiile cerute de legislația țării.  

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel