„Prima parte a vizitei oficiale în Republica Austria a debutat cu un dialog alături de comunitatea românească din acest stat. În prezența E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, au fost punctate programele dezvoltate de către DRP și demersurile statului român în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale a românilor din afara granițelor țării.
Susținerea educației în limba română și a identității culturale prin proiecte care aduc valoare comunităților de români reprezintă direcția strategică a Departamentului, care stă la baza programelor demarate și în acest an. Apreciem și prețuim activitatea și deschiderea mediului asociativ românesc din Austria în îndeplinirea acestei misiuni comune și le mulțumim tuturor celor implicați pentru eforturile depuse.
De asemenea, mulțumim Ambasadei României în Republica Austria pentru sprijinul acordat în găzduirea acestei întâlniri!Doar împreună putem aduce România mai aproape de fiecare român, indiferent în ce colț al lumii se află”, a transmis Gheorghe Cârciu pe pagina de Facebook.
Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în Italia
În luna mai, comunitatea românească din Italia a fost punctul principal din vizita de lucru pe care secretarul de stat Gheorghe Cârciu a efectuat-o. Ambasada României în Republica Italiană a găzduit o reuniune interactivă cu reprezentanții mediului asociativ românesc din regiune, în cadrul căreia secretarul de stat Gheorghe Cârciu a transmis gândurile sale de bine și unitate în calitate de mesager pentru milioanele de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor României.
„Ne dorim ca aceste întâlniri să faciliteze dialogul dintre românii de pretutindeni, schimbul de bune practici între asociațiile românești din străinătate, dar și colaborarea dintre românii din afara granițelor și instituțiile statului“, transmis secretarul de stat.
La întrevedere au mai participat Valentin Făgărășian, deputat pentru diaspora și Cosmin Mitrea, gerantul interimar al Consulatului General al României de la Roma. Principalele teme de discuție au vizat proiectele proprii ale DRP, de exemplu reluarea programului Taberelor ARC, sau noutățile din sesiunea de finanțare nerambursabilă de anul acesta destinată românilor de pretutindeni.
De asemenea, un alt subiect important de discuție l-a constituit adoptarea recentă a proiectului de lege privind actualizarea burselor pentru românii de pretutindeni, și anume mărirea cuantumului burselor pentru aceștia de la aproximativ 320 lei /lună la 700 de lei. Totodată, continuarea dar și demararea unor proiecte ale Guvernului în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale în România au fost un alt subiect dezbătut de către cei prezenți.
„Împreună putem reuși!”, acesta a fost mesajul prin care secretarul de stat i-a îndemnat pe reprezentanții mediului asociativ românesc din Italia să depună cât mai multe proiecte la DRP și astfel, comunitatea românească care trăiește departe de România să continue să își păstreze identitatea lingvistică, culturală și spirituală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News