Românii din Diaspora, după ce mai multe țări europene au intrat în lockdown: „Zici că e Apocalipsa”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Cu cele mai negre cifre de pe continent şi spitale arhipline, Belgia se închide pentru şase săptămâni. Doar magazinele esenţiale rămân deschise, iar munca de acasă este ferm încurajată. Anglia păstrează şcolile deschise şi speră să salveze, în al douăsprezecelea ceas, măcar Crăciunul.

„Zici că este Apocalipsa. Toată lumea se bulucăreşte la toate supermarketurile. Cea mai mică shaormerie, cea mai mică chestie de mâncat are cozi interminabile”, a spus Alexandru Mărculescu, român stabilit în Belgia, la Observator.

Citește și Lista țărilor europene cu cele mai stricte restricții: de la blocaj total la „închidere ușoară”

„Aici, carantina intră în vigoare de la miezul nopţii pentru șase săptămâni. Oamenii vor munci de acasă şi pot să primească şi un musafir. Vacanţa elevilor a fost prelungită, dar numai până pe 15 noiembrie, iar bibliotecile rămân deschise. În aer liber, întrunirile se vor limita la maximum patru persoane. Principiul urmat de autorităţi este carantină, dar nu izolare”, a adăugat Alexandru.

 

„Şcolile o să fie deschise”

 

Cu 20 de mii de cazuri pe zi şi peste un milion de infectaţi în pandemie, Marea Britanie trage frâna de urgenţă.

„Acum este timpul să luăm măsuri, pentru că nu mai există nicio alternativă. De joi, până la începutul lunii decembrie, trebuie să staţi acasă!”, a spus Boris Johnson, prim-ministru Marea Britanie.

De joi, în Anglia, vizitele între apropiaţi sunt interzise, iar cele mai multe magazine trag obloanele. Cafenelele, restaurantele şi pub-urile rămân deschise doar dacă acceptă comanda la domiciliu. O singură excepţie a fost luată în calcul.

„Şcolile o să fie deschise, o să funcţioneze, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că nu o să fim noi obligaţi, cei care avem copii mici, să stăm cu ei acasă”, a precizat Adrian Albu, român stabilit în Anglia, potrivit sursei citate.

 

„Am prieteni care sunt destul de afectaţi”

 

Nu toată lumea este de acord. 60 de mii de profesori au semnat o petiţie în care cer închiderea şcolilor. Văd în elevi, motorul celui de-al doilea val epidemic.

„Este absurd, pentru că studenţii, din păcate, sunt foarte mulţi infectaţi. Studenţii de aici sunt cei mai mari petrecăreţi”, spune o româncă de acolo.

Munca de acasă este indicată. Iar cei care nu pot, vor primi 80 la sută din salariu. Cei mai afectaţi rămân antreprenorii, printre ei şi mulţi români.

„Am prieteni care sunt destul de afectaţi. Sunt prieteni cărora li s-au spus că se vor face restructurări şi sunt pe lista restructurărilor sau vor pierde locul de muncă din noiembrie”, spune Amalia Dragomir, româncă stabilită în Londra.

Noua carantină rămâne în vigoare până pe doi decembrie, dar poate fi prelungită, iar anunţul îi sperie pe londonezi. După modelul francezilor, britanicii se gândesc să evadeze din capitală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel