Românii din diaspora, gest superb la statuia lui Cuza din Germania: "În fiecare an ne strângem aici" 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii din Germania se strâng în fiecare an la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, ridicată în orașul în care și-a trăit ultimele clipe. 

Constantin, un român stabilit în Germania, a relatat cu emoție despre tradiția anuală a comunității românești din orașul Heidelberg. În fiecare an, la statuia marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, românii se adună pentru a-i aduce un omagiu celui care a pus bazele României moderne.

"Foarte mulți români nu știu faptul că marele nostru domnitor Alexandru Ioan Cuza a trăit ultimii șapte ani din viață și a decedat în orașul Heidelberg din Germania. An de an, în acest loc, la această statuie ne adunăm foarte mulți români pentru a-i aduce un omagiu. Alexandru Ioan Cuza, probabil, a trăit cele mai grele momente din viața sa, rugându-se de conducătorii vremii să lase să se întoarcă înapoi acasă pentru a muri pe pământ românesc. Din păcate, nu a fost lăsat, iar marele nostru domnitor a decedat fix aici, în acest loc. Urmăriți imaginile cu atmosfera de aici, din Germania și poate la anul, dacă locuiți în apropiere, vă alăturați și voi acestei inițiative. Este un moment peste care nu putem să trecem foarte ușor. Este o zi foarte importantă pentru noi, ca români, Mica Unire. De aici a pornit numele de România," a spus Constantin.

Exilul și sfârșitul lui Alexandru Ioan Cuza

Pentru a înțelege de ce românii din Heidelberg îl onorează anual pe Cuza, trebuie să ne întoarcem în timp, la sfârșitul domniei sale.

Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești în 1859, a fost simbolul unirii Principatelor Române și artizanul unor reforme fundamentale care au schimbat cursul istoriei țării noastre. Însă, în ciuda acestor realizări, Cuza a fost forțat să abdice în 1866, în urma unei lovituri de stat orchestrate de o coaliție formată din conservatori și liberali.

După abdicare, Cuza a fost exilat și a trăit în diverse orașe europene, printre care Viena, Paris și, în cele din urmă, Heidelberg. Exilul său a fost marcat de tristețe și dorința de a se întoarce pe pământ românesc, dorință care, însă, nu i-a fost îndeplinită. În anii petrecuți în Germania, sănătatea sa s-a deteriorat constant. Alexandru Ioan Cuza s-a stins din viață la 15 mai 1873, la Heidelberg, la doar 53 de ani, lăsând în urmă o moștenire istorică și o Românie pe drumul modernizării.

Heidelberg este unul dintre cele mai pitorești și istorice orașe din Germania, situat în sud-vestul țării, în landul Baden-Württemberg, pe malurile râului Neckar. Este renumit pentru frumusețea sa naturală, arhitectura medievală și atmosfera romantică.

Heidelberg are o istorie care datează din epoca romană. Prima atestare documentară a orașului datează din 1196.

Foarte cunoscută și apreciată este și universitatea din Heidelberg: Fondată în 1386, este cea mai veche universitate din Germania și una dintre cele mai prestigioase din Europa. Este recunoscută pentru excelența academică și cercetare, în special în științe, medicină și umanioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel