Românii din Diaspora își vor putea accesa online actele civile, fără drumuri inutile. Ministrul Predoiu: "Toate au fost digitizate"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că din 2024 orice român fie că este țară, fie că e în străinătate, își va putea accesa actele de stare civilă (certificate de căsătorie, de naștere, de divorț) online, fără să mai fie nevoie să facă drumuri inutile la diverse instituții. 

Vestea este una foarte bună mai ales pentru românii din Diaspora care erau nevoiți să facă împuterniciri, procuri și alte proceduri birocratice pentru a-și putea obține actele din România. Ministrul Predoiu spune că toate actele civile din ultima sută de ani au fost introduse într-o bază informatică, care va putea fi accesată atât de cetățeni cât și de autorități. 

"E vorba despre un program făcut pe fonduri europene, aproximativ 80% sunt fonduri nerambursabile. Acum se intră în faza de pregătire a operatorilor. Este prevăzut ca în următoarele luni să intre în funcțiune.

Este vorba despre digitizarea actelor de stare civilă. Haideți să dăm exemple clasice: certificat de naștere, certificat de căsătorie, de divorț, de deces. Avem actele digitizate pe 100 de ani, până în anul 1921. Toate sunt digitizate până în 2021. Sunt făcute deja. Avem 100 de ani de digitizare. Ele s-au trecut în sistemul informatic, în baze de date. Sunt 68.5 milioane de acte de stare civilă. Se vor instala 3487 de terminale informatice în aproximativ 3187 de unități administrativ-teritoriale. Sunt calculate să ajungă să acopere toată țara. Baza de date va fi accesabilă de către cetățean și autorități. Ceea ce până acum presupunea un drum de la localitatea de domiciliu până la localitatea unde a fost locul nașterii, pentru scoaterea unui duplicat, acum se va putea face prin accesarea acestui sistem, inclusiv din străinătate," a spus ministrul Predoiu într-un interviu acordat DCNews.

Din 2024, actele civile vor putea fi accesate de pe orice computer cu conexiune la internet

 

Ministrul Predoiu spune că actele civile se vor putea accesa ușor, însă acest lucru nu înseamnă că orice persoană va avea acces la actele alteia. 

"Odată accesate în sistem, sunt validate pentru toate instituțiile, deci nu o să vă mai ceară fiecare instituție certificatul de naștere. O să tasteze numele dumneavoastră într-o bază de date, o să-l vadă validat și nu o să vă mai ceară iar certificatul de naștere. 

Cu siguranță că în cursul anului următor va fi operațional acest program. Este foarte bine și pentru Diaspora. Acum trebuie să împuternicească avocați, să dea procuri, să vorbească cu rudele din țară pentru a obține un duplicat al unui act civil. E complicat. După ce programul va fi operațional, vor putea intra de pe un computer, vor intra în baza de date și își vor putea descărca actul. Nu oricine poate cere actul de identitate al oricui. Sunt anumite proceduri care vor asigura un nivel de acces. Dacă eu îmi dau acordul, pot să vă trimit actul meu de naștere. Sistemul va fi gestionat de structurile de la Evidența Populației și autoritățile locale. Toate instituțiile publice vor fi conectate și vor putea să acceseze actul respectiv, respectând protecția datelor," a mai spus Cătălin Predoiu. 

Video complet:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel