Românii din diaspora, neinteresați de votul prin corespondență. Aproape 7.000 înscriși la prezidențiale, 6.000 la parlamentare

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
vot_prin_corespondenta
vot_prin_corespondenta

Românii din diaspora nu au fost prea interesați de votul prin corespondență la alegerile din finalul acestui an.

Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat.

Astfel, potrivit site-ului AEP, de la 1 aprilie până pe 10 octombrie, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 cetăţeni.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă la parlamentare, până vineri după-amiază, 6.014 cereri au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro  din partea alegătorilor din străinătate.

Termenul-limită de înregistrare ca alegător prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României a fost 10 octombrie, iar la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor este 17 octombrie.

Totodată, cetăţenii români din străinătate s-au putut înregistra până la sfârşitul lunii septembrie ca alegători la secţiile de votare, pentru ambele alegeri. Conform site-ului AEP, 6.751 de cereri de vot la secţie au fost primite pentru alegerile prezidenţiale şi 6.067 pentru alegerile parlamentare.

Calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024

 

Calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 în România se desfășoară astfel:

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie 2024. Campania electorală pentru această etapă începe pe 25 octombrie și se va încheia cu o zi înaintea votului, pe 23 noiembrie.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie 2024, la exact o săptămână după primul tur al prezidențialelor.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, este programat pentru 8 decembrie 2024.

Pentru românii din diaspora, votul se va desfășura pe parcursul a două zile: 22-23 noiembrie pentru primul tur al prezidențialelor și 6-7 decembrie pentru al doilea tur​(Vot Corect)​(pandurul.ro).

Rezultatele finale vor fi publicate până la mijlocul lunii decembrie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel