În cadrul discuției, moderatorul emisiunii, Bogdan Bolojan a deschis subiectul, întrebându-o pe Simina Tulbure cum sunt sprijiniți românii din Diaspora de către parlamentari, în contextul acestei hotărâri a Curții Europene de Justiție.
„Simina Tulbure știu că ai militat foarte mult pentru ca România să emită buletine pentru românii din afara granițelor țării chiar dacă ei nu mai au domiciliu stabil în țară, de multe ori erau obligați să declare un domiciliu fictiv pe la rude pe la vecini etc. Avem o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care România este obligată să elibereze aceste cărți de identitate”, spune Bolojan.
Tulbure a explicat că acest subiect este unul complex și că necesită adaptarea unui regulament european până în anul 2031, conform căruia România trebuie să emită cărți de identitate electronice de mărimea unui buletin cu cip.
„Este, într-adevăr un subiect complex, mai ales prin prisma faptului că avem de resetat un regulament european, adică până în 2031 România trebuie să emită cărți de identitate electronice de mărimea unui buletin cu cip. Așadar am profitat de acest lucru și am lucrat împreună cu colegi de la MAI, Ministerul Afacerilor Interne, de la Evidența Populației, cu domnul Giulescu am elaborat acest proiect de lege, noi știind de speța de la Curtea Europeană de Justiție. Noi am știut că acest român a dat în judecată statul român, pentru că el a dat în judecată MAI de fapt, pentru că ei sunt cei care emit cărțile de identitate. Și acum un an, am depus proiectul de lege, pentru că ne așteptam ca el să câștige această speță, după cum s-a și întâmplat acum vreo două săptămâni.”, spune deputata REPER.
„Orice cetățean din UE are drept la carte de identitate a țării gazdă”
Decizia Curții Europene de Justiție stipulează că orice cetățean al Uniunii Europene, indiferent de țara de origine, are dreptul la o carte de identitate a țării gazdă. Aceasta înseamnă că românii din Diaspora au dreptul să solicite o carte de identitate electronică, conform explicațiilor date de Simina Tulbure în emisiune.
„Uniunea Europeană a spus: orice cetățean din UE, indiferent de statul din care face parte, are drept la carte de identitate a țării gazdă. Asta înseamnă că noi ca cetățeni români avem dreptul la o carte de identitate electronică, pentru că așa va fi până în 2031.
Avem aproximativ un milion de români care au CRDS, care este un pașaport cu domiciliul în străinătate. Mai exact, tu când decizi să declari statului că te-ai mutat din țară și ai un domiciliu în afara granițelor țării, ți se sugerează să faci acest CRDS. Problema este că în momentul de față ți se ia buletinul, adică atunci când primești acest pașaport, dai buletinul la schimb. Asta înseamnă că cetățeanul român rămâne fără act de identitate.
De ce? Pentru că pașaportul este considerat titlu de călătorie. Într-adevăr mai este folosit și în alte situații, precum să mergi să ți se verifice identitatea sau dacă ți se cere la vreo instituție în afară și te întreabă ce naționalitate ai, dai pașaportul românesc. Dar în afară de titlu de călătorie, nu este act de identitate așa cum este buletinul, pentru că în România, conform legislației în vigoare, domiciliul este atașat identității. Adică, dacă nu ai domiciliu în România, tu nu exiști practic.
Și atunci normal că a venit Curtea Europeană de Justiție și a spus că indiferent de domiciliul pe care îl ai, adică poți să locuiești în Franța, în SUA, sau unde dorești tu, ca cetățean român, respectiv european, ai tot dreptul din lume să soliciți carte de identitate electronică.”, explică Simina Tulbure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News