Românii din Italia, discriminați la găsirea unei locuințe: „Când află că sunt româncă, îmi sugerează să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sursa: Corrierefiorentino.it
Sursa: Corrierefiorentino.it

"Caut o casă de o lună de zile și am primit doar refuzuri. Când află că sunt româncă, îmi sugerează adesea să mă duc să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă", spune Roxana, o româncă din Italia, care susține că dificultățile în a găsi o locuință încep chiar de la agenții imobiliari, care o refuză pentru simplul motiv că este din România.

Roxana este o tânără româncă, dar de 11 ani locuiește în Florența, Italia. Cu toate acestea, spune ea, încă are probleme cu a-și găsi o locuință, din cauza faptului că este româncă. Mai mult, meseria ei, de "lucrător cultural", este neînțeleasă de mulți, fiind asimilată ca artist. Ceea ce, pentru mulți, este egal cu „fără bani“, lucru complet neadevărat.

"Bună ziua, vă sun în legătură cu anunțul pentru casa de închiriat din Gavinana". Agentul este fericit, răspunde cu entuziasm. "Da, minunat! Foarte bine". Vrea să facă programarea imediat. "Cum te numești?" Ea răspunde: "Roxana". Agentul - o femeie, tânără - nu înțelege. "Roxana cu 'x" ". "Roxana Iftime". "Ehh?????". Numele de familie sună străin, sau mai bine zis este străin, pentru că Roxana, care vorbește fluent italiana, s-a născut în România. Nu înțelege din nou și cere să i se scrie. "Imola Firenze Torino Torino Imola Milano Empoli". În acel moment, el o întreabă de unde provine. "România. Dar eu locuiesc în Florența de 11 ani". Agentul închide telefonul și își ia rămas bun.

Românii din Italia, discriminați la găsirea unei locuințe

 

Acesta este doar vârful unui iceberg foarte mare: "Piața imobiliară a luat-o razna la Florența după o lună de apeluri".  Roxana are 30 de ani și lucrează ca lucrător cultural în diverse teatre din oraș. Are, de asemenea, propria companie, unde este director. Caută o cameră, o garsonieră sau o casă pe care să o împartă. Filtre de căutare extinse. Ca și gama de prețuri: de la 300 la 850 de euro pe lună. Cu toate acestea, nicio agenție nu vrea să îi acorde un contract de închiriere.

Când o întreabă cu ce se ocupă, un set compozit care se încadrează în categoria "lucrător cultural", mai rău ca niciodată. Sună atât de mult ca "artist". Care este în mod tradițional (dar nu neapărat) sinonim cu "fără bani". Roxana este străină, este singură, are o meserie considerată atipică. "Când află că sunt româncă, de multe ori îmi propun să mă mut cu o persoană în vârstă de care să am grijă. Nici măcar nu mă obosesc să le răspund că asta nu se numește "chirie", se numește "a fi îngrijitor" și este ceva pentru care primești un salariu, pentru orice eventualitate", potrivit Corrierefiorentino.it

Roxana: „Când află că sunt româncă, îmi sugerează să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă"

 

Roxana a trăit "o lună de refuzuri repetate, întrebări stupide, remarci rasiste despre originea mea, munca pe care o fac, presupusa mea incapacitate de a plăti chiria doar pentru că sunt liber-profesionistă și nu sunt permanentă. Acesta este doar vârful de iceberg. Iar icebergul este imens, de la doamna care, când îi spun cu ce mă ocup, îmi răspunde "Ați văzut cât costă chiria?", până la cei care spun că dacă ești român trebuie să fii îngrijitor. Ca și cum capacitatea mea de a plăti chiria ar depinde de aceste lucruri. Și, fiind singură, caut o casă în care să locuiesc fie singură, fie cu un prieten cu care să împart cheltuielile, și aici se deschide o altă dezbatere: se pare că în Italia ori ești un cuplu, ori ideea de a locui cu prietenii nu există", se  plânge Roxana.

A fost o lună "lungă și demoralizatoare". Cel mai rău moment este "când sunt obligat să-mi scriu numele de familie. Ortografia este egală cu rasismul. Se declanșează automat. Toate agențiile spun "vă vom suna înapoi" și nimeni nu mai sună".

Roxana este fericită să locuiască în Florența. S-a îndrăgostit de acest oraș și nu vrea să "facă mare caz de tot". Dar "există o problemă cu care nu ne confruntăm pentru că ne este frică de cuvântul "rasist". Dar prejudecățile sunt acolo. Nu suntem rasiști, dar...".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel