Românii din Italia trimit din ce în ce mai puțini bani acasă. Cum arată cifrele oficiale de la Banca D'Italia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto: Unsplash/Jametlene Reskp
Foto: Unsplash/Jametlene Reskp

Românii din Italia au trimis mai puțini bani acasă în trimestrul al treilea din 2022, în comparație cu perioada similară anului precedent. Datele au fost făcute publice de Banca Centrală Italiană. 

Datele oficiale ale Băncii Centrale a Italiei arată că românii din Italia au trimis acasă mai puțini bani. Într-un raport publicat recent și care cuprinde cifrele din trimestrul al treilea al anului 2022, Banca Centrală anunța că românii au trimis acasă suma de 121,61 milioane de euro, în scadere față de aceeași perioadă a anului precedent.

romanii-din-italia-au-trimis-acasa-mai-putini-bani-acasa

Potrivit documentului publicat pe site-ul oficial al băncii, în al treilea trimestru al anului 2022, remiterile trimise în străinătate din Italia au crescut cu 3,5% în valoare față de aceeași perioadă din 2021.

Cele mai substanțiale creșteri au fost înregistrate în fluxurile către țările asiatice (+7,7 la sută) și, într-o măsură mai mică, în cele referitoare la Africa de Nord și Orientul Apropiat (+4,7 la sută) și la Africa Africa sub-sahariană (+4,3 la sută).

Pe de altă parte, remiterile către țările europene au scăzut, în special către cele aparținând Uniunii Europene (-6,6 la sută). Pe baza celor patru trimestre încheiate în septembrie 2022, primele trei țări beneficiare de remiteri din Italia sunt confirmate ca Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,2%, 8,7% și, respectiv, 7,4% din fluxurile de ieșire.

România a primit doar 6,6% din banii trimiși de imigranții din Italia în străinătate, față de 7,6% din trimestrul 3 din 2021.

romanii-din-italia-au-trimis-acasa-mai-putini-bani-acasa

Cu peste 1 milion de membri, comunitatea românească este cea mai mare dintre comunitățile străine din Italia, precum și dintre comunitățile de români din străinătate. 

Un milion de români în Italia: „610.000 de muncitori, 50.000 de antreprenori și 63.000 de șomeri”

 

În anul 1991 erau 10.000, iar asta arată cât de rapidă a fost creșterea. Pentru a ilustra aceste date este Benedetto Coccia, cercetător la Institutul de Studii Politice 'S. Pius V', unul dintre curatorii studiului „30 de ani de imigrație românească în Italia”, creat împreună cu Centrul de Studii și Cercetare Idos. Studiul a fost prezentat la Roma în cadrul conferinței „Românii în Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi”, organizată în Campidoglio de Ambasada României în Italia.

O cercetare în care, continuă Coccia, „am implicat și oameni de origine română pentru că de multe ori se dezbate ce așteptăm de la comunitățile străine, dar puțin despre ce așteaptă ei de la țara noastră”. Titlul „Jumătate de rădăcină”, explică expertul, „nu indică o legătură ruptă, ci mai degrabă că a crescut pe două meleaguri diferite și a început când Traian i-a adus pe romani în Dacia, unde au rămas până în anul 271. Limba română este singura limbă neolatină din zonă. Urme se găsesc și în drept, în filozofie și în cultură”.

Atracția volumului este de „a nu tăia această rădăcină străveche, cedând la asimilarea completă a culturii italiene. Integrarea nu înseamnă renunțarea la identități, obiceiuri și valori. Toate acestea trebuie păstrate în viață, pentru că reprezintă o sursă de îmbogățire pentru Italia”.

Citește aici continuarea.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel