„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Românii din Liban, mândri de originile lor. Anca Cheaito: "Copiii noștri poartă ie. Suntem admirați" / VIDEO

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Prof. Anca Cheaito, președinta Asociației România-Levant (Asociația comunității românești din Liban), stabilită în Liban în urmă cu 36 de ani, și scriitorul Flaviu George Predescu, au discutat despre despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Orient în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora. 

Prof. Anca Cheaito, președinta România-Levant (Asociația comunității românești din Liban), spune că libanezii sunt foarte impresionați de frumusețea costumelor tradiționale românești.

"Aflându-ne în străinătate, considerăm că avem acum și o responsabilitate mult mai mare față de copiii noștri, față de tânăra generație de români care nu trăiește în țară. Vizitează țara, să spunem, o dată sau de două ori pe an, în vacanțe, de Crăciun și în timpul verii. Iar noi, ca asociație conștientă de importanța și însemnătatea a tot ce înseamnă istorie și tradiție românească, să știți că ne mobilizăm toate resursele pentru a facilita accesul tinerei generații la această bogăție românească.

Avem un calendar pe care îl respectăm cu strictețe, unde sunt trecute toate sărbătorile și evenimentele naționale. Sărbătorile noastre sunt mai întotdeauna însoțite de frumoase și uimitoare tradiții și datini, care sporesc farmecul și însemnătatea acestor momente. Și noi încercăm să le dăm viață aici, în Liban.

Prin transmiterea acestor practici, noi asigurăm continuitatea și perpetuarea tradițiilor noastre, care ne caracterizează ca popor. Vă pot da de exemplu la marea majoritatea evenimentelor la care participăm, chiar alături de alte asociații sau institute culturale, în școli când avem activități sau universități sau evenimente culturale organizate aici, pe plan local.

Aici pe plan local, copiii noștri, membrii comunității noastre, poartă ia românească și nu de puține ori, să știți, au fost admirați și ni s-au cerut informații despre acest costum popular românesc. De multe ori la sărbătoarea Mărțișorului, a iei, sărbătorile Crăciunului, am avut invitați libanezi care au rămas impresionați de frumusețea acestor tradiții”, a povestit Anca Cheaito, în emisiunea Tradiții românești în diaspora.

În discuția despre cum ar putea statul român să ajute la promovarea acestor valori în străinătate, Prof. Anca Cheaito a subliniat importanța unui centru comunitar. 

”Dacă tot ați adus în vizor statul român, noi, ca asociație dorim să mulțumim Departamentului pentru Românii de Pretutindeni care, să știți, a făcut foarte mari eforturi și ne-a ajutat foarte mult și în același timp dorim să mulțumim ambasadei României de la Beirut care mereu a fost alături de noi și mereu și-a deschis porțile pentru orice eveniment al asociației noastre.

Ce ar putea realiza mai mult statul român, cred că este vorba despre ce a vorbit doamna Geanina, știu că este o înflăcărată susținătoare a acestei idei, cu centrele comunitare, ar fi foarte binevenite, mai ales în țările din Orient. Pentru că vă spun, dacă comparăm situația comunităților românești din Europa și a comunităților românești în Orient, sunt diferențe.

Nouă ne-ar fi mult mai de folos un centru comunitar care să țină de Departamentul Românilor de Pretutindeni, ar fi cum ca un fel de mic centru cultural românesc oficial al statului român în Liban sau un Iordania sau în orice țară din Orient. O mică Românie oficială, bineînțeles, în afară de ambasadă, care să se ocupe și să aibă o legătură permanentă cu comunitatea românească care se află în acest spațiu geografic.”, a conchis președinta asociației comunității românești din Liban.

VIDEO

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel