Spania și-a consolidat vigilența asupra operațiunilor bancare, impunând sancțiuni pentru cei care nu respectă reglementările fiscale. Astfel, acțiuni precum tranzacții sau transferuri suspecte ar putea duce la amenzi de până la 150.000 de euro dacă originea banilor nu este justificată corespunzător.
Pentru această activitate de supraveghere, Agenția Fiscală spaniolă beneficiază de colaborarea băncilor, care sunt obligate să informeze autoritățile cu privire la transferurile bancare efectuate de clienții lor atunci când acestea depășesc anumite sume. Trebuie remarcat faptul că acest control vizează nu numai transferurile tradiționale, ci și plățile în numerar și transferurile prin aplicații precum Bizum, potrivit publicației spaniole 20Minutos.
În ce cazuri poate amenda Fiscul?
În ceea ce privește retragerile și depunerile de numerar, trebuie avute în vedere următoarele considerente stabilite de Agenția Fiscală.
Dacă doriți să efectuați un depozit în numerar de peste 1.000 de euro, titularul trebuie să se identifice la bancă.
Băncile vor trebui să raporteze depunerile sau retragerile de peste 3.000 de euro sau cele care utilizează bancnote de 500 de euro, conform Legii 7/2012.
Limita maximă a sumei cash care poate fi folosiă în Spania este de 100 000 de euro, astfel încât, dacă se depune sau se retrage această sumă sau mai mult, va fi necesar să se completeze formularul S1. Toate împrumuturile și creditele care depășesc 6.000 de euro vor fi controlate.
Pe de altă parte, la sfârșitul anului 2020, guvernul central a aprobat noi reglementări pentru combaterea fraudei și limitarea plăților în numerar. Astfel, Legea 11/2021, din 9 iulie, reglementează că suma maximă pentru a plăti ceva în numerar este de 1.000 de euro. Dacă clientul dorește să achiziționeze un produs sau un serviciu pentru o sumă mai mare, acesta trebuie să utilizeze un alt mijloc de plată.
Amenzi mari pentru cei care nu pot justifica banii sau pentru cei care plătesc cash
În cazul în care autoritățile fiscale investighează aceste tranzacții și detectează nereguli nejustificate, acestea pot aplica amenzi pentru încălcarea obligațiilor fiscale. Amenzile în aceste cazuri depind de gravitatea și tipul infracțiunii comise. În acest sens, există trei tipuri de infracțiuni (minore, grave și foarte grave), iar fiecare dintre acestea implică, în general, diferite tipuri de sancțiuni:
Infracțiune minoră: aceasta poate fi de până la 3.000 de euro și include o suprataxă de până la 50% din suma care nu a fost plătită.
Încălcare gravă: o suprataxă cuprinsă între 50% și 100% din suma neplătită. Se consideră o încălcare gravă atunci când baza sancțiunii depășește 3.000 de euro sau când încălcarea reprezintă mai mult de 50% din baza sancțiunii.
Infracțiune foarte gravă: 150% din suma nedeclarată și poate deveni infracțiune fiscală dacă suma fraudată depășește 120.000 de euro.
Ținând cont de această scară, dacă presupunem infracțiunea foarte gravă, în cazul unei persoane care a tranzacționat 100.000 de euro în numerar, amenda ar putea fi de 150.000 de euro.
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News