Renunțarea la cetățenia română nu pare să fie o problemă pentru conaționalii din Spania, care aleg în masă să devină spanioli cu acte în regulă.
Castellón a înregistrat un număr record de acordare a cetățeniei spaniole străinilor. Provincia a acordat 2.654 de DNI în 2022, cu aproape 60% mai mult decât în anul precedent. România, Marocul și Columbia conduc lista de țări ale "noilor spanioli".
România și dubla cetățenie
Românii reprezintă principala comunitate de expați din Castellón, dar este a doua în ceea ce privește numărul de cereri de adoptare a cetățeniei. Românii au nevoie de zece ani de ședere legală neîntreruptă în Spania pentru a solicita dubla cetățenie.
Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Român și fost consilier, a amintit că "încă nu se poate solicita dubla cetățenie pentru că acordul dintre România și Spania nu a fost semnat. În noiembrie, la o întâlnire bilaterală la Castelló, s-a anunțat acest lucru, dar încă nu s-a ajuns la un acord definitiv".
Prin urmare, ei trebuie acum să aleagă și să renunțe la cetățenia română pentru a putea solicita cetățenia spaniolă. "Cei mai mulți dintre ei sunt tineri care sunt aici de mult timp, au crescut în Castellón, se simt mai mult spanioli decât români și se gândesc la viitorul lor", a spus el. Există, de asemenea, persoane care nu intenționează să se întoarcă și să se naturalizeze aici.
El a amintit că pentru a avea acces la anumite locuri de muncă, cum ar fi funcționarii publici, poliția, instanțele de judecată și armata, este necesar să fii spaniol. În plus, deși românii pot vota la alegerile locale și pot fi consilieri, primari sau pot prezida un consiliu provincial, ei nu pot fi membri ai Parlamentului la alegerile regionale sau naționale.
Cauzele acestei creșteri
Când a venit vorba de explicarea cauzelor acestei creșteri, Yasmine Vargas, președinta Un solo corazón, a declarat pentru Mediterráneo că din 2013 și 2014 au existat naționalități reținute, fapt agravat de pandemia de covid. Prin urmare, a subliniat el, au existat persoane care au depus cereri în urmă cu patru sau cinci ani, iar acum cererea lor ar fi fost rezolvată.
Un alt factor este lentoarea proceselor legate de străini, cum ar fi reînnoirea permiselor de muncă sau a cărților de rezidență, ceea ce îi determină pe mulți să solicite cetățenia spaniolă pentru a evita acest proces, care este de obicei foarte lent. În cazul columbienilor, aceștia pot depune cererea după doi ani de la obținerea reședinței permanente.
Între patru și opt ani de întârziere
În cele din urmă, acesta a menționat că înăsprirea cerințelor în ceea ce privește 2002/2008, care îi determină pe mulți să depună cererea imediat ce au fost rezidenți legali timp de doi sau trei ani, va duce la o întârziere de patru până la opt ani.
La rândul său, Benjamín Beltrán, absolvent de studii sociale și fost președinte al asociației care îi reprezintă pe acești profesioniști, a oferit două versiuni ale redresării. Una se datorează persoanelor care se află de mult timp în Spania și care, confruntate cu haosul din procedurile legate de rezidența polițienească și de reînnoirea acesteia, au început să solicite cetățenia. Iar cealaltă provine de la persoanele care, din cauza problemelor politice din țara lor de origine, au un card de azil.
Din partea Baroului, președintele acestuia, Manuel Mata, a declarat că "este clar că presiunea pe care am exercitat-o a avut un efect pozitiv". El a reamintit activitatea baroului în încercarea de a face vizibilă problema gravă care îi afectează pe toți acești cetățeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News