Luminiţa Odobescu a susţinut o conferinţă de presă, împreună cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, pe tema organizării în străinătate a alegerilor pentru Parlamentul European.
"Vom organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, un număr de peste 900 de secţii de votare, mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este, totodată, cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximul anterior de 835 de secţii organizate la alegerile prezidenţiale din 2019", a spus Odobescu.
Ea a subliniat că propunerile şi estimările misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru organizarea de secţii de votare în străinătate au la bază atât dinamica prezenţei la alegerile precedente, cât şi consultările cu reprezentanţii comunităţilor de cetăţeni români din străinătate, precum şi cu reprezentanţii din diaspora a formaţiunilor politice.
"Am comunicat către Autoritatea Electorală Permanentă necesarul de buletine de vot, ştampile şi timbre autocolante, care vor fi folosite la secţiile de votare din străinătate. Imediat ce acestea vor fi tipărite, respectiv confecţionate, vom începe distribuirea materialelor necesare votării către secţiile organizate în străinătate. Am comunicat, de asemenea, către Serviciul de Telecomunicaţii speciale numărul de tablete necesare în secţiile de votare din străinătate. Misiunile diplomatice au primit instrucţiuni pentru achiziţionarea sau închirierea de echipamente necesare monitorizării video a secţiilor de votare, aşa cum prevede cadrul legal în vigoare, precum şi pentru asigurarea serviciilor de comunicaţii între preşedinţii de secţii şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi grupul de lucru din centrala Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, am asigurat resursele financiare necesare pentru închirierea spaţiilor necesare secţiilor de votare şi pentru dotarea acestora cu urne, cabină de vot şi alt mobilier necesar activităţii secţiilor", a informat Odobescu, potrivit Agerpres.
MAE a pregătit oameni care să înlocuiască personalul trimis de partidele politice
Şeful diplomaţiei române a precizat că a solicitat misiunilor diplomatice să comunice necesarul la nivel de resurse umane care să asigure buna funcţionare a procesului electoral în secţiile de votare, după ce formaţiunile politice îşi vor desemna reprezentanţii în secţii.
"Avem, inclusiv la nivelul centralei MAE, 137 persoane pregătite să se deplaseze la secţiile de votare ca preşedinţi, locţiitori, sau membri, în cazul în care numărul persoanelor propuse de partidele politice nu va fi suficient. De asemenea am solicitat colegilor mei de la celelalte ministere să ne sprijine, conform prevederilor legale, cu propuneri de persoane care pot fi desemnate ca membri în secţiile de votare din străinătate", a arătat ministrul.
În perioada următoare vor fi iniţiate sesiuni de instruire în sistem videoconferinţă a tuturor acestor persoane cu ajutorul STS şi al AEP, astfel încât toţi să cunoască toate procedurile tehnice specifice desfăşurării procesului electoral.
"Pe partea de atribuţii logistice ale Ministerului de Externe, menţionez că am derulat toate demersurile pentru a asigura un sediu corespunzător, atât ca spaţiu, cât şi ca dotări, pentru biroul electoral pentru secţiile din străinătate. Acesta şi-a început activitatea la termenul stabilit prin lege, respectiv la 10 aprilie şi este sprijinit de personal auxiliar asigurat de MAE şi de AEP. (...) Au fost realizate, de asemenea, materiale de informare a alegătorilor din străinătate. Acestea au fost făcute publice pe site-ul MAE şi au fost diseminate şi prin intermediul misiunilor diplomatice", a precizat ministrul.
Votare până la 23.59
Printre măsurile adoptate de Guvern pentru eficientizarea procesului electoral din străinătate, Luminiţa Odobescu a amintit: folosirea în secţiile de votare din străinătate a terminalelor informative pentru înregistrarea alegătorilor, preluarea semnăturilor acestora direct pe tabletă şi generarea listelor electorale suplimentare în format electronic, ceea ce va duce la reducerea considerabilă e exercitării votului.
De asemenea, în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate vor fi desemnaţi 10 membri, preşedinte, locţiitor şi opt membri, care să gestioneze fluxul de alegători. În plus, a fost legiferată şi posibilitatea ca alegătorii care la ora 22,00 se află la rând pentru a vota să-şi poată exercita dreptul de vot până la ora 23,59, a precizat ministrul.
"Urmează o nouă etapă de acţiuni logistice în care vom distribui către secţiile de votare buletinele de vot, ştampilele, tabletele şi alte materiale, astfel încât să ne asigurăm că procesul de votare va decurge fără sincope", a mai spus Luminiţa Odobescu.
Ea a făcut un apel către cetăţenii români din străinătate să se implice activ în buna organizare a proceselor electorale, ca membri şi/sau operatori de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News