Guvernul României a anunțat adoptarea a trei acte normative esențiale pentru organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an. Aceste măsuri vizează atât alegerile pentru Președintele României, cât și pentru Senat și Camera Deputaților.
În contextul votului din străinătate, guvernul a subliniat importanța înregistrării alegătorilor în Registrul electoral, precizând că termenul-limită pentru înregistrare este 16 septembrie 2024 pentru cei care doresc să voteze la secțiile de votare din străinătate. Pentru cei care optează pentru votul prin corespondență, termenul-limită este 17 octombrie 2024.
Înregistrarea poate fi realizată accesând platforma oficială dedicată, la adresa https://www.votstrainatate.ro/
Alegerile prezidențiale vor avea loc în două tururi de scrutin, programate pentru 24 noiembrie și 8 decembrie 2024, în timp ce alegerile parlamentare sunt stabilite pentru data de 1 decembrie 2024.
Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura un proces electoral eficient și accesibil pentru toți cetățenii, indiferent de locația în care se află.
Românii din diaspora vor vota timp de 3 zile la alegerile prezidențiale
Toni Greblă, preşedintele AEP, a precizat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate ”toate actele normative, cele primare, hotărârile de guvern, atât pentru organizarea alegerilor parlamentare cât şi prezidenţiale”.
”Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acel tip de alegeri a fost reglementat, au bugete separate, au logistică electorală separată, dar ca o noutate, ele se vor desfăşura, votul, va fi desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a spus Toni Greblă.
La alegerile parlamentare, votul în străinătate se desfăşoară sâmbătă şi duminică. În cazul alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate vor putea vota vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică.
Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 2024, detaliind etapele și termenele importante ale acestui proces.
Pentru primul tur de scrutin, alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral până la data de 24 septembrie 2024, folosind formularul online disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central este 5 octombrie, urmat de stabilirea orarului campaniei electorale și repartizarea timpilor de antenă pe 6 octombrie.
Pe 10 octombrie se vor comunica candidaturile și semnele electorale către birourile electorale județene și cele din străinătate, iar până pe 12 octombrie BEC va stabili ordinea înscrierii candidaților pe buletinul de vot. Campania electorală va începe oficial pe 25 octombrie, iar pe 6 noiembrie va fi stabilită locația secțiilor de votare din străinătate.
În străinătate, votarea va începe pe 22 noiembrie și se va desfășura în două zile, până pe 23 noiembrie, în timp ce în țară votul va avea loc pe 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00.
Pentru al doilea tur de scrutin, calendarul prevede că pe 29 noiembrie vor fi anunțați cei doi candidați care vor participa, urmat de începerea campaniei electorale. Pe 30 noiembrie, se va stabili orarul campaniei și se vor repartiza timpii de antenă pentru candidați. Votarea în străinătate pentru al doilea tur va începe pe 6 decembrie la ora 12:00 și se va încheia la ora 21:00. Campania electorală la nivel național se va încheia pe 7 decembrie la ora 7:00, iar ziua votării în țară va fi pe 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.
Mihai Constantin a subliniat că suma totală necesară pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei, asigurând astfel condițiile necesare pentru un proces electoral eficient și transparent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News