Românii din străinătate vor cheltui, în acest an, minim 1.000 euro pe concediu, în țară

Liviu Ludovic |
Data publicării:

86% dintre românii intervievați consideră că prietenii și rudele lor plecate la muncă în afara țării vor petrece vara aceasta concedii în care vor cheltui peste 1000 euro în România, potrivit unui studiu realizat de o companie de specialitate.

60% dintre cei intervievați consideră ca bugetul românilor din diaspora se va situa între 1.000 și 1.500 euro, iar 26% din respondenții la același studiu sunt și mai optimiști, fiind de părere că românii din străinătate vor cheltui chiar și peste 2.000 euro pe familie pentru un sejur în România vara aceasta.

Datele aceluiași studiu arată că aproape 70% dintre românii chestionați au membri ai familiei sau prieteni care se vor întoarce în țară în această vară și aproape jumătate dintre ei declară că prietenii sau rudele și-au planificat și concediul în România odată cu reîntoarcerea în țara mamă.

Aproape jumătate dintre români au 1-2 membrii ai familiei sau prieteni care vor veni în România

 

Conform studiului, 43% dintre români spun că au 1-2 membri ai familiei sau prieteni care vor reveni în România vara aceasta, în timp ce aproape un sfert au mai mult de 3 rude sau prieteni plecați în străinătate despre care știu că se vor întoarce în țară în vacanța de vară.

De asemenea, motivul principal al reîntoarcerii, spun peste 80% dintre români, este revederea familiei și prietenilor rămași în țară, pe care nu au avut posibilitatea de a-i vedea de foarte mult timp, însă 49% dintre aceștia știu deja de la rudele sau cunoștințele lor din diaspora că venirea acasă va coincide și cu petrecerea vacanței în România în această perioadă.

Nu în ultimul rând, aproximativ 20% dintre respondenți declară că cei apropiați lor din diaspora și care revin în această vară, vor încerca să își facă un rost în România cu economiile realizate în toată perioada petrecută peste hotare.

„Revenirea în țară în lunile de vară, cu precădere în luna august, a românilor plecați la muncă în străinătate este o tendință observată anual, atât de autoritățile române la granițele țării, cât și de noi la TransferGo. Cum anul trecut a fost unul atipic, de excepție, din cauza restricțiilor de circulație internațională, vara aceasta, odată cu relaxarea acestor restricții suntem de părere că vom vedea o reluare a acestui obicei și românii vor veni în număr mare să se bucure de concediu pe meleagurile natale, alături de cei dragi și astfel e firesc să aloce o parte din economiile făcute peste an în acest sens,” a declarat Marius Nedelcu, Chief Marketing Officer, TransferGo.

Românii din străinătate au trimis anul trecut în țară peste 6 miliarde de EURO

 

Românii din străinătate au trimis în țară anul trecut peste 6 miliarde de euro, sumă de peste trei ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe. 

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, în ciuda pandemiei, nivelul remitențelor, respectiv banii trimiși de emigranți în țara de origine, a înregistrat un declin mai puțin substanțial decât estima. Asfel, dacă scăderea era estimată la 20%, datele colectate au indicat o micșorare de doar 1,6% a remitențelor la nivel global spre țările cu venit scăzut și mediu, respectiv 540 de miliarde de dolari în 2020.

În ceea ce privește România, remitențele trimise în țară de emigranți stabiliți în străinătate au fost de 7,44 miliarde de dolari, date estimative, respectiv 3% din PIB, în scădere față de 8,14 miliarde de dolari, în 2019, arată datele Băncii Mondiale citate de cotidianul Gândul.

„Banca Mondială estimează o reducere semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%), pe fondul efectelor pandemiei COVID-19 care au condus la diminuarea nivelului salarial și al nivelului de angajare în cazul muncitorilor sezonieri. În cazul României, acestea reprezintă o sursă importantă din veniturile disponibile ale populației, respectiv în PIB (5%, respectiv 3% în anul 2019). Este de așteptat ca revenirea în țară a unui număr ridicat de emigranți, cu consecințe asupra fluxului de remitențe, să genereze efecte negative inclusiv la nivelul soldului balanței de plăți”, arăta și Banca Națională a României, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020.

Astfel, în ciuda previziunilor Băncii Mondiale din prima parte a anului trecut, de la începutul pandemiei de COVID-19, scăderea este de doar 8,6% față de anul anterior, respectiv aproximativ 700 de milioane de dolari, conform datelor din raportul publicat în luna mai.

Suma estimată pentru anul trecut, de 7,44 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 6,22 miliarde de euro, este de peste 3 ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe în România de anul trecut.

Investiţiile directe străine în România au însumat 1,9 miliarde de euro milioane euro în anul pandemic 2020, în scădere cu 60,4% comparativ cu 4,849 , miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, conform datele estimative ale Băncii Naționale a României privind Balanţa de plăţi şi datoria externă în decembrie 2020. Acestea încep să își revină, ajungând, în primele patru luni ale anului curent, la 2,3 miliarde de euro.

Nivelul remitențelor a rămas destul de ridicat, în contextul în care, potrivit declarațiilor premierului și ale ministrului Muncii, de anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, s-au întors în țară între 1 milion și aproximativ 1,3 milioane de români.

Banca Mondială estima, într-un raport din 2018, că între 3 și 5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor. Ultimele date ale datele Organizației Națiunilor Unite arată că stocul migranților internaționali  in România era estimat, la jumătatea anului trecut, 3,98 milioane de persoane, în creștere față de 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel