În urma unui comunicat de presă emis joi dimineața de către MAE, s-a aflat că încă doi cetățeni români, o mamă și copilul său, au fost evacuați din Sudan cu un zbor special de către autoritățile suedeze până în Djibouti în cursul zilei de miercuri.
Românii evacuați din Djibouti au ajuns în siguranță în țara lor natală
De asemenea, opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care au fost evacuați din Djibouti cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena, au sosit în România în cursul serii de miercuri. MAE a oferit sprijinul necesar pentru repatrierea acestora prin asigurarea transportului din Atena și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit cu ajutorul reprezentanților Ambasadei României din Grecia aflați în aeroportul din Atena.
De asemenea, se menționează că Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo monitorizează situația unui grup de nouă cetățeni români și un membru de familie (cetățean sudanez) care se află în zona frontierei cu Republica Arabă Egipt și așteaptă să intre pe teritoriul egiptean.
Autoritățile ambasadelor au luat măsuri pentru a facilita accesul în Egipt și țin legătura permanent cu persoanele respective. MAE va oferi sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România prin eliberarea documentelor de călătorie, asigurarea transportului între punctul de intrare în Egipt și Cairo și a transportului, pe cale aeriană, până la destinația finală.
Ambasadele României din Etiopia și Egipt sunt în contact permanent cu cetățenii români
De asemenea, se precizează că Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo monitorizează situația altor nouă cetățeni români și doi membri de familie (un cetățean sudanez și un cetățean egiptean) care se află în Sudan și îi sprijină în vederea părăsirii teritoriului sudanez și a intrării în Republica Arabă Egipt pe cale rutieră. Aceștia nu au solicitat sprijin consular pentru deplasarea în România și intenționează să rămână în Egipt.
Ambasadele României din Etiopia și Egipt sunt în contact permanent cu cetățenii români menționați pentru a le furniza asistența consulară necesară în vederea ajungerii lor la destinația finală.
„La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 8 cetățeni români și trei membri de familie (cetățeni sudanezi), care au solicitat sprijin în vederea evacuării”, a transmis Ministerul.
MAE avertizează că situația de securitate din Sudan s-a înrăutățit și recomandă tuturor cetățenilor români care se află în Sudan să părăsească imediat această țară, conform Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News