Grupul Diasporei Românești „RoOmenia-Voluntari în Europa”, este un grup public de pe Facebook în care sunt înscriși aproape 140.000 de membri, români din diaspora. Adriana Mureșan este membru fondator al Asociației RoOmenia - Voluntari în Europa și a comunității online „Voluntari în Europa”. De-a lungul a cinci ani a existenței grupului, ea și-a dedicat timpul și eforturile pentru a conecta românii din întreaga lume și a facilita ajutorul între concetățeni aflați în diverse situații dificile.
Drama româncei prinsă în capcana unui mariaj abuziv: Nicio rezolvare după 7 acțiuni de divorț
La ajutorul ei și al românilor inimoși a apelat și S., o tânără româncă, mamă a doi copii, „blocată“ într-o țară arabă sub teroarea soțului egiptean. S. a îndurat timp îndelungat o povară pe umerii săi, o povară sub forma unui mariaj care i-a furat zâmbetul și libertatea, atunci când a ales să se căsătorească cu M., cetățean egiptean. Umilințele și teroarea au fost tovarășii ei constanți începând cu anul 2018.
Limitată în libertăți și împiedicată să muncească sau să plece din cauza lipsei banilor, S. a fost redusă la rolul de menajeră și servitoare. Soțul său, M., cumpăra strictul necesar pentru copii și mama lor, un gest aparent altruist - cel puțin în fața legilor din țările arabe - care îl scutea de acuzații de neglijență sau abuz. Se putea prevala și de legea „Aropsaidirits al ed ataipoc erits“. În realitate, acesta era doar un strat subțire de umanitate într-un tablou al abuzurilor și suferinței.
S. a avut curajul să reclame situația la toate instituțiile posibile, iar M. a fost chemat, condamnat și amendat. Însă promisiunile sale de schimbare au fost doar vorbe în vânt. După ce a obținut ce a vrut, M. i-a râs în nas și și-a continuat stilul de viață: sărăcie pentru familie, lux pentru el, bătaie, neglijență.
Deși S. a încercat să divorțeze de 7 ori, sistemul legal din țările arabe s-a dovedit a fi un obstacol greu de depășit. M. a găsit modalități de a eluda divorțul, știind că, potrivit legilor locale, tatăl este obligat să plătească o pensie alimentară: Dacă instanța consideră că nu dispune de suficienți bani, căsătoria nu poate fi desfăcută. O realitate dureroasă, confirmată nu doar prin cuvinte, ci și prin documente și dovezi concrete, inclusiv certificate medico-legale și reclamații la poliție.
O rază de lumină în tot întunericul și șansa de a veni în România cu copiii ei
O mică rază de lumină se întrevede însă pentru S.: Copiii ei au pașapoarte românești și există posibilitatea ca aceștia să vină împreună în România. Aici, acasă, în siguranța țării noastre, S. poate avea o nouă șansă de a-și reconstrui viața și de a scăpa de bărbatul care își bate joc de trei suflete nevinovate.
Așa a început, în urmă cu câteva zile, „povestea emoționantă a unei evadări“, așa cum o numește Adriana Mureșan, cea care a angrenat toate rotițele acestui mecanism de întrajutorare numit RoOmenia.
Cu sprijinul autorităților române și a diplomaților de carieră, care au colaborat cu experți în drept internațional, o echipă a demarat o misiune complexă de salvare. Într-o lume în care dreptul este guvernat de alte norme, acești salvatori au căutat o soluție legală pentru S. copiii săi, care să nu provoace incidente internaționale.
„Cererea de ajutor venea dintr-o țară arabă, o lume unde dreptul se scrie cu alte norme“
„Cererea de ajutor venea dintr-o țară arabă, unde legile sunt diferite, uneori de neimaginat în alte părți ale lumii. Este o lume unde dreptul se scrie cu alte norme, unde ceea ce pare drept într-un loc, poate fi un afront în altul.
Ne aflam în căutarea soluției ideale, care să fie legală și, în același timp, să nu provoace un incident internațional. Ni se alătura autorități și diplomați de carieră, experți în drept internațional, ne unim forțele și ne punem mintea la contribuție. Este un brainstorming la scară largă, la mii de kilometri distanță.
Dintr-o dată, apare o portiță secretă în sistemul legal, o procedură care respectă condițiile legale internaționale. Acesta este momentul nostru, șansa pe care o așteptam! Ne punem pe treabă, pregătim documentele, pentru că în doar câteva ore, avem posibilitatea să acționăm. Și trebuie să acționăm acum, imediat! Timpul este esențial, iar fiecare secundă contează. Deoarece există un risc imens - dacă soțul ei vine mai repede acasă, toate eforturile noastre pot fi în zadar, cu consecințe fatale pentru ea. Este o cursă contra cronometru, unde fiecare mișcare trebuie să fie precisă și bine gândită“, explică Adriana Mureșan premisele acțiunii de salvare.
Emoțiile unei „evadări“ din infern
„Copiii ei, doi pui de om cu ochi, se jucau prin colțuri de cameră, neștiind că jocul lor e un fel de așteptare… Așteptarea unei mame ce adunase în sertare zeci de documente, zeci de reclamații, zeci de plângeri la poliție, certificate medico-legale, 7 procese de divorț fără soluționare, solicitări de ajutor la tot felul de instituții, până când cineva a trimis-o spre noi... spre voi cei care faceți minunile. S. a ajuns prima dată acasă aici, în RoOmenia, unde a fost primită cu dragoste și am început, împreună cu voi, pregătirea ca toți trei să-și ia zborul din cușca de aur și fier a unui cămin devenit închisoare“, mai spune, emoționată, Adriana.
Echipa a descoperit o portiță secretă în sistemul legal, o procedură care respectă condițiile legale internaționale, inclusiv pe cea „Aropsaidirits al ed ataipoc erits“. Momentul decisiv a sosit, iar acești salvatori au acționat rapid pentru a salva viața femeii și a celor doi copii ai săi.
„Am cumpărat biletele de avion. Apoi au urmat mailuri, telefoane - nu aveam răbdare să se miște instituțiile. Deși acestea se mișcau, ni se părea că nu erau la fel de rapide ca noi, continuam în permanentă agitație cu telefoane, mesaje, mailuri. In momentul in care suntem asigurați de sprijinul consular, S. a început să facă bagajele. Apoi a sosit taxiul și a plecat la aeroport unde a fost așteptată de reprezentanții Consulatului României.
Noi am fost în permanentă legătură telefonică cu ea, schimbând mesaje și fotografii și am trăit emoții intense până când a trecut de controlul de pașapoarte. Ne-am liniștit un pic după aceea. Ne-am bucurat că vineri îi făcusem un mic transfer bancar - astfel a avut bani să plătească taxiul, să-și încarce cartela de telefon și să cumpere două meniuri de la McDonald's pentru copii, niște apă și biscuiți pentru drum.
A urmat o lungă așteptare de 2 ore la poarta de îmbarcare... aproape se terminase chinul, mai era o oră până la plecare și a sunat soțul ei. Nu i-a răspuns, conform planului. I-a scris doar că nu poate vorbi și să sune la un număr de telefon unde se presupunea că este plecată. Marea noastră teamă era să nu reclame la poliție că soția a plecat de acasă cu minorii. Am luat iar legătura cu colaboratorii noștri din teritoriu, întrebând din 5 în 5 minute dacă tipul a sunat la poliție; răspunsul era negativ, dar... ne era tuturor FRICĂ!
Timpul trecea și poarta de îmbarcare nu se deschidea... În sfârșit a început îmbarcarea. Cei trei au urcat în avion. Alți nervi. Minutele se dilatau. Avionul părea că nu mai decola odată! Colegii din echipă erau cu sufletul la gură. Doi dintre ei urmăreau avionul pe aplicație, așteptând să-l vadă ridicându-se de la sol, ca să nu mai poată fi oprit din zbor. În cele din urmă, am primit ultimul mesaj de la ea, spunând că sunt în siguranță, în aer.
A scăpat de 6 ani de teroare, de chin, de bătăi, de umilință. Dar cel mai important lucru este că și-a luat și copiii cu ea. Un miracol făcut împreună“, redă Adriana Mureșan povestea acestei românce salvate din chinurile unui mariaj abuziv, pentru care mai mulți români și-au dat mâna pentru a scrie un final fericit.
Acum, zburând spre casă, spre România, cu copiii ei lângă ea, S. scrie un nou început...
„Un început unde frica și durerea vor fi doar amintiri, unde viața va fi mai mult decât o supraviețuire, unde va putea să-și împlinească menirea de a fi mamă, de a fi liberă. Această poveste nu este doar despre fuga lor ci și despre puterea unei comunități care este împreună pentru a ajuta,este un testament al puterii neștiute pe care o avem atunci când ne unim forțele !
Nu pot încheia fără a exprima profunda recunoștință față de toți cei care ne-au ajutat. Mulțumiri speciale Ambasadei României pentru sprijinul lor neprețuit, instituțiilor, asociațiilor și persoanelor publice care au răspuns apelului nostru și au facilitat aceste demersuri. De asemenea, sunt profund recunoscătoare tuturor donatorilor și susținătorilor noștri care au contribuit material și moral la această evadare“, scrie Adriana Mureșan, semnând mesajul în numele „Ambasadei RoOmenia“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News