Românii fără asigurare medicală de stat pot beneficia de câteva servicii medicale gratuite decontate de CNAS

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Președintele CNAS a vorbit despre noul contract-cadru care include pachete de servicii medicale pentru persoanele neasigurate.

Noul contract-cadru care va fi implementat începând cu 1 iulie și care va păstra aceeași valoare a punctului pentru serviciile medicale vine cu o serie de inovații, potrivit declarațiilor președintelui Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

Românii fără asigurare pot beneficia de servicii medicale pentru detectarea unor afecțiuni grave

 

Una dintre noutăți constă în introducerea unor pachete de servicii destinate persoanelor neasigurate, având drept scop detectarea unor afecțiuni grave, precum cancerul, hepatita și HIV/SIDA la gravide. Herdea a explicat că se preconizează ca medicii de familie să poată trimite persoanele neasigurate pentru investigații în caz de suspiciune de astfel de afecțiuni, iar costurile acestor servicii vor fi suportate de CNAS.

Această măsură vine în contextul unor negocieri menite să stabilizeze sistemul medical, păstrând totuși valoarea punctelor atât în asistența medicală primară, cât și în ambulatoriul de specialitate, pentru a asigura predictibilitate și sustenabilitate în activitatea medicală.

În plus, în noul contract-cadru se acordă atenție și activităților de prevenție, cu un accent deosebit pe adolescenți. Herdea a subliniat că mulți tineri se confruntă cu adicții, iar educația pentru sănătate rămâne esențială pentru promovarea unor comportamente sănătoase. Ea a încurajat schimbarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum o alimentație corectă și exercițiile fizice, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Trei milioane de români nu au asigurare medicală

 

Cu toate acestea, președintele CNAS a recunoscut că există încă provocări în sistemul medical, cum ar fi deficitul de medici de familie în anumite localități și îmbătrânirea populației medicale. Totuși, s-a evidențiat că programele naționale curative sunt în continuare prioritare, beneficiind aproximativ de 16,5 milioane de asigurați și având în vedere nevoile specifice ale diferitelor categorii de populație, precum gravidele, copiii și persoanele în vârstă.

"Există 5,5 milioane de pensionari şi copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă şi, în primul rând pe prevenţie pentru fiecare segment de vârstă", a menţionat Herdea.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asiguraţi şi trei milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS din 16 mai, pentru asistenţa medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei. CNAS susţine că se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică. Valorile aferente punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate vor fi menţinute şi după 30 iunie, au convenit reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România. 

---------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel