Românii, în topul străinilor care părăsesc Spania. Statisticile oficiale arată că această țară nu mai e atractivă pentru conaționali

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
România și Spania sărbătoresc 143 de ani de relații diplomatice: „Sufletul relațiilor bilaterale este comunitate românească din Spania”
România și Spania sărbătoresc 143 de ani de relații diplomatice: „Sufletul relațiilor bilaterale este comunitate românească din Spania”

Spania atinge un nou record de populație, de 48.692.804 persoane, principalul factor fiind imigrația străină. Românii se află în topul străinilor care aleg să părăsească Spania, fiind o destinație tot mai evitată. Mii de români dispar din statisticile oficiale ale statului spaniol privind migrația.

Conform datelor din cel mai recent raport privind migrația în Spania, în primul trimestru al anului 2024, populația rezidentă în Spania a atins un nivel record de 48.692,804 persoane. Acest lucru se datorează însă numărului mare de migranți care au ales să se stabilească în Peninsula Iberică. 

Potrivit sondajului, în comparație cu anul trecut, s-a înregistrat o creștere de 82.346 de noi rezidenți, aproape în întregime atribuită creșterii numărului de persoane născute în străinătate, al căror număr a ajuns la 8.915.831.

„Comunitatea imigranților a înregistrat o creștere notabilă, cu 85.684 de noi rezidenți străini în cursul trimestrului, ceea ce a dus numărul total al acestora la un număr record de 6.581.028 de persoane”, se arată în comunicatul autorităților spaniole.

Mii de români dispar din statisticile spaniole

 

Între timp, populația de naționalitate spaniolă este raportată în ușoară scădere cu 3.338 de persoane. În acest sens, cele mai numeroase naționalități în rândul celor care au plecat din Spania au fost cea spaniolă cu 10.000 de plecări, marocană cu 9.900 și română cu 8.000.

De asemenea, se raportează că 80% dintre imigranții din Spania au calificări scăzute, în timp ce 60% dintre nativii care emigrează sunt absolvenți de studii universitare.

Principalele țări de origine ale străinilor care s-au stabilit în Spania în primul trimestru al anului au fost Columbia: (39.200 de persoane), Maroc (26.000 de persoane), Venezuela (22.600 de persoane).

În ceea ce privește numărul de gospodării, Spania a înregistrat un nou maxim de 19.334.585, cu o creștere de 23.809 noi gospodării față de primul trimestru din 2023. Cu toate acestea, ritmul de creștere a creării de gospodării a încetinit în ultimele trimestre, ajungând la 0,87% în primele trei luni ale acestui an.

„Imigrația continuă să fie un factor-cheie în creșterea demografică a Spaniei, iar aceste date reflectă diversitatea crescândă a societății noastre”, a declarat José Luis Escrivá, ministrul incluziunii, securității sociale și migrației.

Escrivá a subliniat că, în fața acestui fenomen cu care se confruntă Spania, este important să se pună în aplicare politici incluzive și de integrare pentru a garanta o conviețuire armonioasă și pentru a valorifica la maximum potențialul acestei diversități.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel