Românii lasă Spania în urmă. Sute de culegători de roșii pleacă dezamăgiți din Canare: "Nu se mai câștigă ca înainte"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Sursa foto: El Diario
Sursa foto: El Diario

Presa din Spania relatează cazul comunității de români din micuța localitate Aldea de San Nicolás din Insulele Canare. După ce majoritatea au venit la cules de roșii, acum încep să plece din cauza salariilor mici.   

La Aldea de San Nicolás este municipiul din Insulele Canare, Spania, cu cea mai mare comunitate de români din punctul de vedere al populației. Majoritatea au venit aici la cules de roşii, însă, din cauza crizei din sector, mulţi se văd nevoiţi să plece, relatează jurnaliștii de la El Diario.

Potrivit cifrelor oficiale publicate de Institutul de Statistică din Canare (ISTAC), în Aldea de San Nicolas trăiesc 408 de români, iar populaţia totală este de 7.508 persoane, adică 5,43% din total. Mulţi dintre românii care trăiesc aici au ajuns în urmă cu 15 ani, pentru a culege și procesa roșii, produsul vedetă al regiunii. 

Roșiile din Canare sunt pe cale de dispariție

 

Problema serioasă cu care se confruntă zona este că roșiile din Canare sunt pe cale de dispariție. În 2005, primul an în care românii au ajuns în La Aldea, arhipelagul a exportat 185.504 tone de roșii, al doilea cel mai valoros produs din Insule după banane. Acum se vinde o cantitate de cinci ori mai mică.

Acest declin a provocat și scăderea populației de români din municipiu. Dacă în 2012 erau 919, aproape zece ani mai târziu, această cifră a fost redusă la jumătate.

Românii s-au stabilit în La Aldea pentru că era nevoie de forță de muncă, dar și pentru că nu aveau oportunități în țara natală. În timp ce în România salariul era aproximativ 200 de euro, în Insulele Canare muncitorilor li se garanta un minim de 700 de euro pe lună.

"Banii ajungeau pentru chirie, mâncare, mai trimiteam și în țară"

 

"Când m-au ales să vin aici, a fost o surpriză. Banii ajungeau pentru chirie, mâncare, trimiteam și în țară. Și îți mai și rămâneau!", povesteşte Dory, una dintre româncele stabilite în La Aldea de San Nicolás. 

La început, Dory și restul românilor îmbrățișat noua viață din Spania cu entuziasm. Erau fericiți, lucrau de luni până vineri cu contract și cu un program decent, așa că și-au adus rudele cu ei.

Totuși, de-a lungul anilor au apărut problemele de sănătate. Acesta este unul din motivele pentru care, din 2013, românii au început să plece. Celălalt a fost producția tot mai mică de roșii și salariile în stagnare. 

"Înainte să plătea bine. Acum muncești mai mult pentru aceiași bani. Nu este profitabil. Și pe deasupra, dacă mergi în România, ce faci? Te întreabă unde ai lucrat? La 47 de ani, din care 17 pe plantația de roșii, ce fac ei cu mine?”, întreabă Rodica, care a venit în La Aldea în 2004.

"Cu toții am venit din România unde aveam o situație economică grea. Știm doar să lucrăm cu roșii, nu avem mâini să scriem într-un birou. Nu ne întoarcem pentru că știm că acolo nu vom câștiga mai mult de 500 de euro", mai spune românca.  

muncitori-romani-culegatori-rosii-insulele-canare-articol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel