Românii, loviți în plin de scumpiri. INS confirmă: Inflația a ajuns la 6,3% în septembrie

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 este 6,3%, anunță Institutul Național de Statistică. 

Preţurile de consum au acrescut în luna septembrie, comparativ cu luna august, cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) este 3,6%.

Față de septembrie 2020, prețurile mărfurilor alimentaare au crescut cu 4,26%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 7,52% iar serviciile s-au scumpit cu 3,41%.

Scumpirile din energie sunt cele mai mari, cu creșteri de 24,65% pentru electricitate, 20,55% pentru gaze și 16,77% pentru combustibili față de septembrie 2020.

Majorări semnificative au mai înregistrat pâine, cu 5,52%, cartofii cu 12%, uleiul comestibil cu 23,84%.

O scădere nesmnificativă a înrregistrat-o energia termică, aceasta fiind singura reducere de preț din septembrie.

Scumpiri și în Europa: preţurile la gaze şi electricitate ating noi recorduri

 

Preţurile la gaze naturale şi electricitate din Europa au crescut la noi maxime istorice, semnalând că deficitul de aprovizionare se va înrăutăţi pe măsură ce începe sezonul rece.

Rezervele – de la gaze şi cărbune la apă şi producţie de electricitate – sunt în cantităţi limitate şi există puţine semne conform cărora situaţia se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, într-o perioadă în care cererea continuă să crească în urma perioadei de acalmie generate de Covid-19, transmite Bloomberg.

Gazele ruseşti care intră în Germania prin staţia Mallnow s-au oprit, afectând astfel recuperarea parţială de ieri. Totodată, volumele care circulă prin conducă au scăzut cu aproape o treime prin comparaţie cu nivelul de la începutul săptămânii.

De asemenea, exporturile ruseşti de cărbune vor fi – cel mai probabil – limitate.

„Nu ne-am aşteptat la aceste creşteri de preţuri. Există un risc extrem de important pentru ceea ce se va întâmpla în continuare, iar acel risc depinde foarte mult de stocurile de gaze”, spune Alex Grant, senior vice president al Equinor, al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Europei după gigantul rusesc Gazprom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel