Românii nu mai sunt atrași să lucreze în agricultură, în Italia: „Viața s-a scumpit”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Timp de două decenii, milioane de români au venit în Italia în căutarea unui loc de muncă, a banilor și a unui loc în care să trăiască și să-și crească familiile. Acum toate acestea se schimbă, iar muncitorii români nu mai sunt atrași de ofertele de muncă din agricultura din Peninsulă.

La ora cinci dimineața, străzile sunt pline de tractoare și barurile sunt pline de lume. Este sfârșitul lunii septembrie, iar în Cerignola, Puglia, este ora de vârf, deoarece recolta de roșii se încheie, iar cea de struguri abia a început. Acest orășel de 60.000 de locuitori din zona rurală din Foggia trăiește din agricultură.

Ciprian Dumbravă, un bărbat robust de 35 de ani,  ajuns în Italia în urmă cu zece ani și a lucrat doar în agricultură. În acest timp, a avut de-a face cu români care îi cereau mită pentru a-i găsi un loc de muncă, cu agenți care îl înșelau prin neplata salariului, cu angajatori italieni rasiști și "a împărțit o cameră cu alți 14 români".

Unul dintre motivele pentru care românii u plecat este creșterea prețurilor. "Viața a devenit mai scumpă", spune Ciprian. Calculele sale se bazează pe experiența sa personală în magazinul local. "În urmă cu câțiva ani, mă duceam la supermarket cu 50 de euro și umpleam două pungi mari", adaugă el, "Astăzi nu pot umple acele pungi cu 50 de euro. Mergem din rău în mai rău“, povestește el pentru Irpimedia.

Vlad Odobescu de la Scena9 a realizat reportajul despre exodul muncitorilor români din Italia, preluat apoi de Irpimedia.

Maria a lucrat ca badantă. A venit lângă soț și au ajuns amândoi sclavi

 

Alți români au avut experiențe mai rele. Maria N. este din județul Iași și a venit în Italia în 2008. După ce a lucrat timp de trei ani ca îngrijitoare într-un azil de bătrâni, și-a dorit un loc de muncă alături de soțul ei. Împreună, au lucrat la o fermă din Foggia, lângă Cerignola. Când au ajuns, angajatorul le-a luat documentele, spunând că are nevoie de ele pentru a întocmi contracte de muncă. Maria și soțul ei au fost nevoiți să curețe plantele de ceapă pentru 2,5 euro pe oră. Au dormit într-un garaj împreună cu alți trei români.

Lucrau de la șase dimineața până la unu după-amiaza, fără pauze și fără apă. "Dacă ne opream pentru cinci minute, sau chiar dacă făceam doar cu mâna, șefii veneau cu mașinile lor și ne obligau să continuăm să lucrăm. (...) Dacă ploua, nu conta, trebuia să terminăm“, povestește ea. Atunci când nu lucrau pentru acea fermă, proprietarul îi "închiria" altora. După o lună, când și-au cerut salariile, italienii i-au luat, noaptea, de la locul de cazare, i-au dus pe un câmp din mijlocul pustietății, și i-au lăsat acolo. Dimineața, carabinierii i-au găsit tremurând pe iarbă. Abia după ce a intervenit poliția, angajatorii au fost de acord să le plătească salariile.

 

Româncă șantajată sexual pentru ca patronul să-i ducă la școală copiii

 

Exploatarea în agricultură poate lua, de asemenea, forma abuzului sexual. "[Spre deosebire de bărbați], în cazul femeilor avem un caz de dublă exploatare, sexuală și prin muncă", explică Letizia Palumbo este cercetător la Centrul pentru Politici de Migrație din Florența. „Multe femei care lucrează în Ragusa își aduc copiii din România pentru a sta cu ele în sere. Au existat multe cazuri în care angajatorii abuzivi s-au folosit de copii pentru a le amenința pe femei sau pentru a le spori vulnerabilitatea la exploatare", adaugă ea.

Una dintre poveștile dramatice pe care le-a cules a fost cea a unei femei singure cu doi copii, care locuiau cu ea la ferma unde lucra, într-o zonă izolată. "Nu a existat niciun mijloc de transport. Erau lipsiți de orice. În mijlocul pustietății. Acești doi copii aveau nevoie și doreau să meargă la școală, așa că angajatorul s-a oferit să îi ducă la școală, însă modul în care i-a dus la școală a devenit un mod de șantaj al femeii cu abuzuri sexuale. La început a acceptat această situație pentru că și-a dat seama că nu avea altă alternativă, dar când și-a dat seama că era prea mult, a încercat să scape. Reacția angajatorilor a fost foarte violentă și au decis să nu dea apă și mâncare familiei. Apoi a reușit să scape și să ajungă la un ONG local“, își amintește Letizia.

Continuarea pe Scena9.ro

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel