Românii plecați la cules de sparanghel în Germania, mărturii: „Frica de sărăcie e mai mare decât frica de virus”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Muncitorii români plecaţi acum două săptămâni în Germania, la cules de sparanghel sau de căpşuni, au început munca după perioada petrecută în carantină.

Între timp, alte zboruri decolează săptămânal din ţară, cu lucrători care lasă totul în urmă, pentru un câştig în plus. În numai o săptămână, câteva mii au plecat deja, iar unii spun că primesc 100 de euro pe zi. Acolo trebuie să respecte şi condiţiile de igienă impuse de nemţi. Din păcate, tot din Germania vin şi veşti proaste: un român de 54 de ani a murit.

Pentru Rozalia Peagu acesta este al 11-lea an la cules de sparanghel în Germania. Spune că din cauza noului virus, în ferma, patronii nemţi au impus reguli mai dure şi au schimbat modul de lucru.

„Se păstrează distanţa de un metru între fiecare persoană, suntem în grupuri mai mici, separate. Şi în câmp la fel se lucrează, se păstrează distanţa de un metru”, a spus Rozalia Peagu, potrivit Știrile PRO TV.

 

„Ne fac controale, ne ia temperatura”

 

Teama de COVID-19 a adus în fermele din Germania şi condiţii mai decente de trăi pentru ai noştri. Acum stau doar câte doi în cameră. În primele două săptămâni, noii veniţi sunt izolaţi de restul grupului - ca nu cumva vreunul să aducă boala.

„Cei care sunt în carantină sunt separat de noi, care suntem veniți mai de mult. Ei nu au acces la bucătărie, la magazie, li se duce tot cel le trebuie: suc, mâncare”, a mai spus Rozalia.

„Am stat două săptămâni pe carantină, după care am ieşit la muncă. Ne fac controale, ne ia temperatura, altfel nu am putea merge la muncă”, spune Maria Stefanache.

 

Pentru fiecare lădiţă recoltată, românii primesc 60 de eurocenţi

 

Numai în Saxonia Inferioară - în nord-vestul Germaniei - fermele au nevoie, în această perioadă, de aproape 40.000 de culegători de sparanghel.

Fermierii spun că îi preferă pe români şi polonezi, pentru că sunt obişnuiţi să lucreze ore întregi în câmp, chiar şi duminica sau de sărbători. Pentru fermele de sparanghel, germanii - intraţi în şomaj din cauza pandemiei de coronavirus - nu sunt o opţiune deşi unii ar fi dispuşi să lucreze în agricultură.

Pun mai multe condiţii şi se plâng de dureri de spate iar la cules de sparanghel, munca este grea. Lăstarii se scot din pământ cu ajutorul unui cuţit şi trebuie multă atenţie ca să nu fie distruşi cei mici, încă nerecoltaţi.

Pentru fiecare lădiţă recoltată, românii primesc 60 de eurocenţi.

„Când ajungem acolo, 14 zile ieşim dimineaţa la muncă, seara venim... nu oraş, nu nimic. Ne fac ei cumpărăturile, mai sunt încă 15 persoane acolo şi ne-au spus că nu au voie să vină pe la noi”, spune Claudiu Dolea, muncitor în Germania.

 

Peste 4.000 de români au plecat la muncă

 

După o lună de cules sparanghel în Germania, muncitorii se pot alege cu până la 2.000 de euro.

Peste 4.000 de români au plecat - în ultimele zile - la muncă, acolo, numai de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Marți au fost şapte sute care s-au îmbarcat în patru aeronave.

„Frica de sărăcie e mai mare ca frica de virus, probabil că două săptămâni vom fi separaţi de ceilalţi care sunt deja acolo. Este al doilea an în care plec, acum, în Germania. Nevoile de obligă. Vrei, nu vrei... asta este”, a mai spus un român.

 

Avioane cu muncitori români decolează spre Germania

 

David Ciceo, director Aeroportul Cluj-Napoca: Avem aproximativ patru zboruri în fiecare zi.
Reporter: Până când vor ţine aceste zboruri?
David Ciceo: Aproape toată luna.

Avioane cu muncitori români decolează spre Germania şi de pe aeroportul din Timişoara. O cursă charter a dus astăzi la Dusseldorf, la cules de catraveti, 78 de oameni.

„Acolo vom fi investigaţi, vom fi separaţi, ni s-a spus lucrul ăsta. Nu vom avea contact cu colegii care sunt deja acolo. Noi avem contract pe şase luni”, a declarat Marian Cârnu, muncitor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel