„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Românii plecați în SUA acum 100 de ani păstrează tradițiile peste ocean prin nepoți. Vlad Pufu: "Vorbesc foarte bine limba română" 

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)
Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)

Există familii de români la a cincea generație în SUA, care vorbesc în continuare limba română și sărbătoresc Paștele și Crăciunul la fel ca în România. 

Vlad Putu, președintele Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României a povestit despre întâlnirile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu românii care au plecat din țară.

Senatul României face eforturi pentru coagularea diasporei, în general, și pentru menținerea tradițiilor românești acolo unde se află ea. Noi avem, prin Institutul Cutural al Senatului României, foarte multe activități în jurul ambasadelor și activități singulare, individuale ale Institutului Cultural Român în toate capitalele importante. Avem 17-18 reprezentanțe și în jurul lor se organizează evenimente care țîn să macheze de fiecare dată atât tradițiile și datele importante din calendarul nostru prin activități conexe, prin activități diverse.

Aici mă refer, în primul rând, la evenimente culturale, dar care țîn și de tradiții și prin popularizarea culturii. 

Noi știm foarte bine că tot ceea ce face românul care pleacă în străinătate este să se alipească în jurul bisericilor, în jurul instituțiilor culturale, pentru a nu pierde contactul în primul rând dintre ei. Am venit de fiecare dată în sprijin, atât Senatul, prin actele legislative pe care le-a dat în ultimul timp, adaptându-se și modernizându-se la tot ceea ce se cere nou din zona diasporei, dar și prin instituția de resort, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni. 

Eu am avut diverse întâlniri în capitalele europene, acolo unde sunt într-adevăr concentrate comunitățile de români. La Madrid am văzut că există în continuare o stare de nemulțumire, care nu ne surprinde pentru că sunt plecați din țară de mult timp și sunt în continuare cu gândul acasă. Facem eforturi de fiecare dată și asta am spus la întâlnirea cu ei, că România nu mai este cea pe care au lăsat-o, România s-a schimbat foarte mult, indiferent cât ar vorbi unii să susțină că nu s-a schimbat nimic. România, în ultimii 10 ani, cel puțin, a evoluat de la an la an. Mulți încep să se gândească ușor, ușor să se întoarcă, iar alții probabil că nu se vor întoarce niciodată, dar rămân în continuare tot români și asta înseamnă că sunt în continuare lipiți de tradițiile cu care au plecat de aici, le popularizează acolo și mențin această stare de românism să zic așa, în jurul comunităților de acolo," a spus Vlad Pufu.

Comunitățile de români din SUA, prezente din jurul anilor 1900 peste ocean 

 

Totodată, Vlad Pufu a adus în atenție și o chestiune foarte interesantă: familiile de români din SUA, care se află deja de multe generații peste ocean. Primele generații de români  au ajuns în Statele Unite chiar și înainte de anul 1900. Cu toate acestea, tradițiile s-au păstrat și nepoții celor care au plecat din România acum mai bine de 100 de ani, vorbesc românește foarte bine. 

"Am avut o întâlnire în urmă cu mulți ani în SUA, în Cleveland, unde erau deja la a patra sau a cincea generație. Știți foarte bine că valul migrațional a început cu 1815 spre SUA și a continuat. Românii au fost în prima parte, până în 1900 și 1900-1915. Vorbeau foarte bine limba română, ei trăiesc în jurul bisericii și în continuarea comunității românești, deși unii dintre ei, care acum sunt foarte tineri, nu au fost niciodată în România. Dar ei știau foarte bine că bunicii și străbunicii lor au fost români și păstrau tradițiile. Mă refer la tradițiile de Paște, de Crăciun, pe care le sărbătoreau în modul românesc. E vorba și despre deprinderile și reflexele zilnice pe care le aveau. Erau bucuroși de acest lucru, se întâlneau acolo în ie, în costum popular, pentru că la ei biserica reprezintă mult mai mult. La ei este locul de socializare și de facere a legăturilor interumane. Pentru ei este un loc unde vin din zone îndepărtate să se întâlnească," a mai spus Vlad Pufu.

Discuțiile au avut loc în cadrul primei edițiii a dezbaterii din cadrul proiectului "Tradiții românești în diaspora".

Vezi video complet:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

30 iun 2024, 16:58 in Social
Elveția: imigrația a crescut
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel