Începând cu data de 1 mai 2018, cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în ţări din afara Uniunii Europene beneficiază de prevederile directivei privind protecția consulară pentru cetățenii europeni care locuiesc sau călătoresc în afara UE.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută intrarea în vigoare, la 1 mai 2018, a directivei privind măsurile de coordonare și cooperare pentru facilitarea protecției consulare a cetățenilor nereprezentați ai Uniunii Europene în țările terțe.
"Această directivă consolidează drepturile cetățenilor și acționează în spiritul solidarității, o valoare elementară a construcției europene. Milioane de cetățeni români călătoresc anual sau chiar petrec perioade lungi în străinătate și este important să știe că pot valorifica apartenența țării noastre la Uniunea Europeană și că există demersuri care pot ajuta la depășirea multor situații nedorite și neprevăzute. Începând de acum, fiecare român care locuiește sau călătorește în afara Uniunii Europene va putea beneficia de protecție din partea autorităților consulare ale oricărui stat membru", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Românii aflaţi în situaţii de dificultate pot beneficia de protecţia oricărei ambasade a ţărilor membre UE
Documentul stabilește când și cum cetățenii Uniunii Europene aflați în situații de dificultate într-un stat terț au dreptul să beneficieze de protecția ambasadelor sau a consulatelor celorlalte state din spațiul comunitar, dacă propria țară nu este reprezentată.
Alte țări ale Uniunii Europene trebuie să ofere cetățenilor europeni nereprezentați aceeași asistență pe care ar oferi-o propriilor resortisanți, cum ar fi: asistență în caz de deces; asistență în caz de accident grav sau boală gravă; asistență în caz de arest sau detenție; asistență atunci când un cetățean este victima unei infracțiuni; ajutor și repatriere în caz de urgență. Țara de origine a cetățenilor Uniunii Europene va fi consultată întotdeauna de către statul din care cetățeanul solicită ajutor și poate, în orice moment, să decidă să aibă grijă de propriii cetățeni, chiar și atunci când nu are nicio ambasadă sau niciun consulat în țara în cauză (de exemplu, prin furnizarea de informații la telefon, prin contactarea familiei sau a prietenilor sau prin intermediul serviciilor consulare online). Cetățeanul poate fi redirecționat de la o ambasadă la alta, deoarece țările Uniunii Europene prezente în statul respectiv pot conveni la nivel local cine trebuie să aibă grijă de cine, în vederea asigurării unei protecții eficiente pentru cetățenii Uniunii Europene. Solicitanții pot obține informații cu privire la asistența disponibilă și la orice acorduri în vigoare între consulate prin contactarea delegației Uniunii Europene din țara în cauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News