EXCLUSIV  Românii rezidenți în Italia nu pot CIRCULA cu mașini cu numere românești. MAE, răspuns exclusiv după decizia CJUE 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Italia. Român agresiv cu soția, după ce aceasta a fugit de acasă cu copiii
Italia. Român agresiv cu soția, după ce aceasta a fugit de acasă cu copiii

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns solicitării StiriDiapora.ro cu privire la circulația mașinilor deținute de românii rezidenți din Italia, care sunt înmatriculate în România. Am vrut să facem lumină în acest caz, după ce mai multe site-uri online s-au grăbit să anunțe că din data de 16 decembrie, printr-o decizie a Curții Europene de Justiție, românii rezidenți în Italia ar fi putut circula din nou cu mașini înmatriculate în România. 

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, la fel cum am arătat și noi AICI, că în continuare românii rezidenți în Italia NU pot circula cu mașinile înmatriculate în altă țară. Interdicția va rămâne în vigoare până ce legea italiană va fi modificată astfel încât să fie în acord cu legile europene.

Astfel,legea promulgată de ministrul de Interne Matteo Salvini le va face în continuare viața grea românilor posesori de mașini care sperau să plătească taxe mai mici la autoturisme, la revenirea în România. 

Pot circula cu mașina cu cu numere românești dacă sunt rezident în Italia? Răspunsul oficial al MAE

 

Redăm mai jos răspunsul integral remis redacției de către MAE, la solicitarea StiriDiaspora:

"Cu privire la consecințele hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-274/20, Prefettura di Massa Carrara, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Sesizată de o instanță din Italia, în temeiul art. 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), cu o cerere de decizie preliminară privind interpretarea dreptului UE, CJUE s-a pronunțat în legătură reglementarea italiană care interzice oricărei persoane cu reședința stabilită în Italia de mai mult de 60 de zile să circule în acest stat cu un autovehicul înmatriculat într-un alt stat membru UE. CJUE a statuat că respectiva dispoziție reprezintă o restricție în ceea ce privește libera circulație a capitalurilor, incompatibilă cu dreptul UE.

MAE menționează că o hotărâre pronunțată de instanța UE în baza art. 267 TFUE nu poate să dispună în sarcina unui stat membru adoptarea de măsuri specifice. Astfel, legislația italiană vizată rămâne în vigoare până la modificarea sau abrogarea acesteia prin mecanisme specifice de drept intern italian. Prin urmare, persoanele fizice sau juridice care, bazându-se pe interpretarea dată de CJUE în cauza C-274/20, Prefettura di Massa Carrara, nu ar respecta dispozițiile de drept intern în vigoare, s-ar expune sancțiunilor prevăzute de legislația italiană.

Totodată, în cazul în care reglementarea internă incompatibilă nu va fi adusă în conformitate cu dreptul UE, statul italian riscă inițierea unei proceduri de infringement împotriva sa. După pronunțarea hotărârii CJUE în cauza C-274/20, autoritățile italiene sunt prezumate a cunoaște că regulile interne ce instituie interdicția de circulație încalcă dreptul UE. În acest context, în baza principiului de drept UE al răspunderii statului, persoanele fizice sau juridice care suferă prejudicii ca urmare a menținerii în vigoare a legislației interne contrare dreptului UE pot angaja, înaintea instanțelor din Italia și cu respectarea regulilor procedurale italiene, răspunderea acestui stat și pot solicita repararea prejudiciului cauzat".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel