Românii schimbă legislaţia muncii în Germania. Ambasadorul Hurezeanu: „Vor câștiga mai bine“

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce sute de muncitori din industria prelucrării cărnii s-au infectat, abatoarele din Germania vor renunța la serviciile subcontractorilor și vor fi obligate să le ofere angajaților condiții mai bune de locuit. Modelul german devine sursă de inspiraţie şi pentru alte ţări care se confruntă cu infectări în abatoare. Milioane de români lucrează și trăiesc în afara țării.

Peste 20 de mii de români lucrează în abatoare din Germania. Pandemia a fost nemiloasă. 320 din cei 500 de români angajaţi in abatorul de la Birkenfeld, unde lucrează femeia, au fost infectaţi. Şi iată, Germania vine cu noi reglementări în legislația muncii.

„Din numărul total al persoanelor infectate, românce și români în Germania, 555 în total, 500 sunt doar în abatoare“, spune Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania.

Aici, industria cărnii este una dintre cele mai profitabile. 1500 de abatoare funcționează la nivel federal. În cel puțin 8, din 4 regiuni, sute de români au fost infectați.

Focare şi în Olanda

 

Mai multe focare au apărut în ultimele săptămâni și în Olanda, ţara vecină. Deseori, companiile au abatoare în ambele țări. Un muncitor cu vechime poate rămâne la finalul lunii cu 1.600 de euro în mână. O sumă ce tentează mii de români să lucreze în domeniu. Potrivit datelor oficiale, peste 20 de mii de angajaţi români muncesc în abatoarele germane. 

„Majoritatea acestor oameni s-au îmbolnăvit în locurile în care locuiesc pentru că, din păcate,stau câte patru în cameră sau mai mulți sau sunt clădiri cu mai multe camere pe etaj și dependințe comune, bucătărie și baie“, a punctat Oana Krichbaum, președinta Asociației Românilor din Pforzheim.

„Zarurile au fost aruncate, se schimbă legislația muncii“

 

„Lucrurile au fost hotărâte, zarurile au fost aruncate, se schimbă legislația muncii și, să sperăm, românii vor trăi și vor lucra în condiții mai bune, să sperăm vor și câștiga mai bine“, a subliniat Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania.

Experiența acestui val de îmbolnăviri arată că izolarea și schimbările din regimul de muncă pot reduce la minimum rata de infectare. Măsurile luate de autorități, inclusiv relocarea în alte spații de locuit, au funcționat. Iar situaţia românilor din abatoare a schimbat fundamental legea în Germania: noua legislație a muncii prevede eliminarea subcontractorilor din ecuaţia angajat-angajator.

 „Oamenii vin și nu cunosc limba germană. Ei sunt ajutați de acești subcontractori pentru îndeplinirea tuturor formalităților, înscriere la primărie. Dar există bineînțeles și abuzuri care au fost constatate. Există însă și sub, sub contractori și de aceea acest sistem a fost de foarte multă vreme criticat în Germania“, a comentat Oana Krichbaum, președinta Asociației Românilor din Pforzheim.

 

Schimbările au început

 

Potrivit noilor reglementări, în Germania va fi permis ca două persoane să împartă aceeași cameră doar dacă sunt soț-soție. Schimbările sunt deja impuse și în alte țări cu probleme identice. În abatoarele din Franța, autoritățile au dispus lucrul în ture pentru a reduce aglomerarea spațiilor de muncă. Iar în Statele Unite, peste 20 de abatoare au fost închise după ce autoritățile au descoperit cazuri de infectare printre muncitori. Dar și angajați fără documente legale, scrie www.observatornews.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel