Publicitate
„Austria nu este de acord cu extinderea (spaţiului Schengen) cu România şi Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au trecut graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară fără ieşire la mare, cum este Austria. Trebuie să răspundem mai întâi acestor întrebări legate de securitate”, a spus Nehammer.
Pe rețelele de socializare, românii revoltați susțin că vor alege o altă destinație de schi în afară de Austria și că vor încerca să evite serviciile bancare ale austriecilor.
„Oare câți dintre noi ar fi dispuși să aleagă o altă destinație de schi în afară de Austria, ca urmare a refuzului acesteia de a ne primi în Spațiul Schengen? De ce nu am merge în alte țări (Italia/Franța/Elveția/etc.) care înțeleg să ne trateze cu respect, de la egal la egal, și nu doar să se bucure de banii pe care îi lăsăm acolo?
PS: și cum bine mai spunea cineva, poate că o perioadă am putea de exemplu evita să folosim serviciile bancare de la austrieci din România”, este postare de pe un grup de Facebook care a strârnit numeroase reacții.
Austria refuză oficial primirea României în Schengen: Nehammer: "E nevoie de mai mult"
Românii, revoltați: „Eu ador schiatul în Austria însă cu siguranță mă voi orienta în altă direcție”
„Da, cam tot atât cât nu am alimentat de la Lukoil????”
„Da, până la urmă nu e neapărat treaba noastră, dar da... E o chestiune de alegere care are implicații... E alegerea lor să ne trateze așa și noi ar trebui să reacționăm, să transmitem un mesaj. Jocurile și interesele sunt la nivel mare, dar e stânjenitor și, în principiu, incorect că suntem la mijloc și tratați așa. Cred că austriecii de rând, dacă ar fi fost, ipotetic, într-o situație similară, ar fi reacționat. Și noi putem să facem alegerile noastre, la rândul nostru. Eu, de exemplu, deja am ales să fac rezervări în Italia pentru vacanța noastră la schi de anul ăsta și sunt în curs să le anulez pe cele din Austria. Și da, am pornirea naturală să evit companiile, brandurile austriece. Până la urmă companiile sunt formate din oameni și au în spate interese. E, într-adevar, un gest pe care putem să îl facem”.
„Chiar crezi ca schiorul român e atât de lezat de aderarea noastră la lumea normală încât să nu mai vezi picior de romanaș pe acolo? Îți trebuie mândrie, naționalism, educație. De unde? Ca noi ascultam Gheboasa”
„Mă îndoiesc că o să intre Austria în recesiune că nu merg turiștii români și bulgari acolo... serios acum. Îi și văd cerșind la colț, pe bune. Problema e la nivel politic. Acolo trebuie rezolvat. 70% din gazul și petrolul OMV e românesc, deci tot pe conaționali îi ataci. Boicotezi băncile lor, dar au angajați români aici care suferă. Și da, depindem de investițiile și capitalul lor mult mai mult drcat depind ei de noi. Hai sa reducem corupția, să pornim scannerele de la graniță, să fim în stare să ne apărăm (nu să ne trezim cu tone de cocaină și să nu știm de unde au apărut) și alte și alte și rezolvăm și Schengen. Dar înainte de asta, hai să avem spitale, sistem de învățământ bun și drumuri, și cale ferată. Că până ieși cu TIRul din țară... Apoi de tren, nu mai zic, mai degrabă iei un căruț de la auschan și pui marfa acolo, că la împins prinzi viteză mai mare decât marfarele chefere”.
„Dacă nu sunteți șoferi de tir/dubă care aveți curse regulate în afara țării, Schengenul este chiar ultimul gând pe care trebuie să-l aveți. Pentru 1-2 ieșiri din țară pe an timpul de așteptare e insesizabil. Folosiți aplicațiile hipermarket-urilor/casele rapide de fiecare dată când faceți cumpărături și o să recuperați acolo timpul pierdut la frontieră. Chiar considerați că merităm în Schengen? Abia ne încadrăm în UE...”
„Mie mi se pare că ne afectează prea puțin la nivel individual faptul că ne verifică un buletin la graniță. Da, o companie care vrea să exporte ca Dacia sau una care vrea să vândă în Ungaria ca emag suferă de pe urma neintrării în Schengen, dar noi, oamenii de rând, ar trebui să ne ofticăm că nu merge sistemul de justiție, că nu se elimină pensiile speciale, că avem drumuri și căi ferate ca-n 1900. Neintrarea în Schengen e un non subiect, o diversiune de la lipsuri mai grave”.
„O să-mi închid conturile de la băncile austriece din România. Schi în Austria oricum nu era pe lista mea pentru că disciplina pe pârtii este cea mai scăzută… prea mult schnaps în venele schiorilor localnici de dimineață. Italia, Elveția, Franța și pentru cine vrea aproape, Bansko”
„Subscriu. Si eu ador schiatul în Austria însă cu siguranță mă voi orienta în altă direcție. Cel mai probabil Italia sau Slovenia. Iar contul la banca austriecilor tocmai l-am închis! Evit orice produs sau serviciu care provine din Austria sau Olanda!”
„Austria are într-un fel același blestem ca și România: țară frumoasă, păcat că e locuită”.
„Dincolo de câștigurile mari pe care le-ar avea asupra economiei această aderare, majoritatea românilor privesc problema Schengen strict ca pe o chestiune turistică. Lipsa controlului la granițe, să te urci în mașină și să te mai oprești la Paris sau în Halkidiki reprezintă un confort psihic pentru niște oameni care prea multă vreme au fost tratați ca europeni de mâna a doua. Singurul răspuns pe care eu l-aș da dacă aș fi în poziția de a decide ceva în țara asta ar fi să construim o stațiune nouă de schi cu 100 de kilometri de pârtie „ca-n Austria”. Și atunci ar veni austriecii la noi. Iar noi i-am primi bine și cu ospitalitate”, a spus Florin Negruțiu.
România va cere un vot pe aderarea la Schengen la Consiliul JAI de joi
România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la spaţiul Schengen în cadrul Consiliul JAI de joi, susţin surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, autorităţile române rămân ferm implicate şi angajate în negocieri.
„Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, precizează sursele menţionate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News