Publicitate
În 2003, reporterul „Telefacts” de atunci, Niels Vandenbussche, a plecat în Europa de Est. În România a asistat sub acoperire la fapte de-a dreptul șocante. Mamele sunt dispuse să-și vândă copiii cu câteva mii de euro. Elena are 18 ani și 2 copii, este șomeră și nu are acoperiș deasupra capului. O saltea dărăpănată și un cort improvizat cu pături și gunoaie este locul în care trebuie să crească cei doi copii ai ei. „Trebuie să vând un copil pentru a avea grijă de celălalt”, spune ea. Prețul ei: 20.000 de euro. Mult prea mult, spune un alt român în reportaj. Este specializat în recrutarea mamelor care doresc să renunțe la copilul lor în schimbul unei valute. Vasile are opt luni, dar mama lui este dispusă să-l vândă în anumite condiții. „Vreau să-mi vând copilul, dar nu vreau să fie ucis pentru a-i extrage organele”. La final vedem cum fiecare încearcă să-și ia partea.
Oricine crede că astfel de situații aparțin trecutului ar trebui să se gândească de două ori. Traficul de copii și adopția ilegală rămân o problemă reală în Europa. În Germania, un bulgar în vârstă de 58 de ani și soția sa, în vârstă de 51 de ani, au fost arestați de poliția germană în urmă cu un an și jumătate. Cuplul este suspectat că face parte dintr-o organizație criminală care vinde nou-născuți. Bărbatul și soția sa ar fi transportat opt femei însărcinate din Bulgaria în Grecia, unde după ce au născut își vând bebelușii în schimbul a câteva mii de euro.
Tânăr născut în România, apel din Texas: „Vreau să o găsesc pe cea care mi-a dat viață“
Anchetă în cazurile de adopție ilegală
Conștientizarea a crescut considerabil din 2003. Anul trecut, în Belgia, Camera a cerut guvernului să efectueze o anchetă în cazurile de adopție ilegală. Există suspiciuni puternice că s-au făcut adopții după răpiri sau cu copii de contrabandă în ultimii 70 de ani. Dacă acest lucru se confirmă în anchetă, Camera cere Belgiei să recunoască oficial că au avut loc astfel de adopții. Victimele trebuie să primească ajutor în căutarea rudelor lor biologice. Împreună cu statele federale, trebuie făcut totul pentru a preveni reapariția.
Anul acesta, agenția Growing Up vrea să lucreze la o nouă propunere de politică pentru adopția internațională. „Consolidarea cooperării cu țările de origine este unul dintre obiective”, spune agenția Growing Up. „Conectarea asistenței maternale și adopției și întărirea politicilor în domeniul îngrijirii și îndrumării după plasarea în adopție sunt celelalte două obiective”.
Acesta din urmă este esențial. Cifrele arată că Centrul Descendenților, organismul la care poți apela în Belgia dacă ai întrebări despre originea ta, a deschis deja peste 400 de dosare într-un an. Nu este clar câte dintre acele dosare duc în România.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News