Un bărbat din Brașov și-a exprimat recent frustrarea față de practica bacșișului în România, considerând că aceasta a devenit excesivă și adesea absurdă. Într-un mesaj postat pe Reddit, acesta a povestit că, după ce a comandat mâncare telefonic și a mers personal să o ridice, a fost surprins să fie întrebat cât bacșiș dorește să lase, în ciuda faptului că el a preluat comanda și a plătit pentru aceasta. Bărbatul a subliniat că, deși lasă de obicei bacșiș în restaurante, i se pare absurd să fie solicitat să lase bacșiș atunci când își ridică personal comanda.
”Au crescut banii în copaci?”
”Oameni faini, explicați-mi și mie de ce eu, din postura de client care își comandă ceva telefonic sau din aplicație și mă duc SINGUR să îmi achit și să îmi ridic comanda, mi se bagă pe gât cestia asta cu ”cât doriți să punem pe bon”? Bă, au crescut banii în copaci în 2024 sau ce se întâmplă? Las mereu tips 10-15% când consumăm în restaurant, dar e absurd să ceri asta când eu ridic comanda.
Când nu am chef să gătesc, îmi dau comandă, mă duc după ea și mi se face mie rușine și jenă când cere asta după ce apasă două butoane pe tabletă. Nu mai zic de atitudinea unor ospătari care când te văd zici că vii să le ceri mâncarea gratis, așa le ești de drag.
Doar mie mi se pare, sau lumea asta a devenit foarte rea? Suntem cu bun simt, salutăm tot timpul și de 100 de ori dacă e nevoie, nu știu ce se întâmplă.”, a povestit un bărbat din Brașov pe Reddit.
Reacția românilor: ”Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ai învățat!”
Alți utilizatori ai rețelelor sociale și-au exprimat acordul cu această opinie, criticând practica bacșișului forțat. Unii afirmă că nu consideră necesar să lase bacșiș atunci când prețul mâncării a fost deja ”umflat”, iar alții se plâng de atitudinea agresivă a unora care cer bacșiș pentru servicii minime.
”La cât au umflat prețurile, n-ar trebui să mai existe tips.”
”Când vine vorba de bacșiș, mă comport foarte lent, calm și ferm. Zic "zero" sau "nimic" fără nicio urmă de agresivitate, doar cu siguranță. După ce își îndepărtează privirea de a mea, chelnerul/casierul simte jena, nu eu. Învățați să inversați rolurile. Nu e normal să ceri bacșiș pentru orice.”
”Nu mai lăsați bacșiș, fraților. Voi i-ați învățat. Bacșiș lași dacă dorești din propria inițiativă, nu că așa îmi impune restaurantul/ospătarul. Dacă îl vezi pe unu' că strâmbă din nas, spune-i să se strâmbe la patron ca să îi crească salariul.”
„Fază tare: am comandat mâncare de la un fast-food care are livratori personali; deja oamenii de acolo mă cunosc, deoarece comand foarte des și întotdeauna am primit frumos și repede mâncarea la ușă (mereu le-am lăsat bacșiș, din prima zi). Totuși, un livrator mai tinerel (probabil nou) m-a sunat să cobor după mâncare. M-am dus la mașina lui și am stat cinci minute să termine conversația la telefon, ca să îmi pot primi comanda. După aceea, nici nu s-a dat jos din mașină și mi-a spus: „Ai mâncarea pe bancheta din spate, ia-o și tu că știi ce număr ai la comandă.” Apoi, după ce am luat singură mâncarea din mașină, m-a întrebat: „De obicei, oamenii îmi dau cam 10 lei bacșiș, ai cash sau îți dau Revolutul?” Am rămas mască! Mă mir cum nu m-a sunat să merg să îmi fac singură mâncarea.”
”Cum adică 10 la sută? În Germania se lasă 2 euro și doar dacă nota depășește 100 se lasă 5 bacșiș. Românii sunt mai bogați ca nemții.”
”Locuiesc în SUA și am locuit câțiva ani și în Canada. Minimul aici este cam la 20% acum. Sunt oameni care lăsa tips 25-30%. E aberant și sper sa nu ajunga așa și în România.”
„0% și un review negativ. Asta merita să le zici. Nu suntem în SUA, unde patronii nu plătesc chelnerii. Tu cumperi mâncarea, plătești mâncarea și atât. Dacă vezi că-i vreun nepalez mort de foame, dă-i și lui 10 lei să aibă ce mânca în ziua aia, dar altfel nu. Care chelner vrea bacșiș, să se ducă în SUA. Eu, de principiu, nu dau bacșiș, că nici eu nu primesc.”
”Au văzut că merge, în București cel puțin sunt foarte mulți oameni, un procent semnificativ din ei au venituri mult peste medie și "își permit" bacșiș. Românul e fudul și pentru el e o chestie de statut să lase bacșiș, simte că "se face de râs" dacă nu lasă un 10-20 lei. Mulți nu trec prin filtru faptul că serviciul a lăsat de dorit, lasă bacșiș din reflex. Deocamdată încă merge, urcă prețurile în neștire, au ajuns să pretindă bacșiș la modul agresiv pentru orice lucru, chiar și dacă clientul își ridică singur comanda sau e vorba despre un singur rahat de cafea care pe care o prepară aparatul, omul de la tejghea doar pune capacul peste ea și o înmânează clientului. ”
”Cea mai de ***** fază cu tips am vazut-o în Vama Veche: E un minimarket aproape de plajă cu prețuri uriașe (am fost acum câțiva ani) și era o apa la 2L = 10RON (nu era asta cu ReturRO) și cu borcan de TIPS la casă. Când voiai sa plătești se uitau "pe tine" sa pui si ceva acolo. NU MERSI.”
„Lași tip, nu tips. Lumea e rea de mult. Dar de pe timpul pandemiei nu se mai prefac. Ipoteza mea e că izolarea a dus la restrângerea cercului social și lumea nu se mai vede ca participanți la un grup mare: societate, vecini, colegi de muncă. Sunt doar ei, eventual familia, și gata. Restul pot muri de sete la ușa lor, că nu le-ar da o cană cu apă.”
----------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News