Românul acuzat de cel mai mare jaf din Spania contestă condamnarea pentru furtul de vinuri în valoare de 1,5 milioane de euro

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Constantin Dumitru / Sursă: elpais.es
Foto: Constantin Dumitru / Sursă: elpais.es

Constantín Dumitru, autorul jafului de un milion de dolari, luptă pentru revizuirea cazului, invocând încălcarea dreptului la apărare.

Constantín Dumitru, condamnat pentru unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din ultimii ani, începe o luptă juridică pentru a-și revizui cazul, susținând că i-a fost încălcat dreptul la apărare. Româno-olandezul de 48 de ani a fost închis timp de doi ani după ce a fost găsit vinovat pentru furtul a 45 de sticle de vin în valoare de 1,6 milioane de euro din restaurantul Atrio din Cáceres. Incidentul s-a petrecut pe 27 octombrie 2021, iar Dumitru a fost arestat abia pe 19 iulie anul următor, în timp ce trecea granița dintre Muntenegru și Croația, împreună cu prietena sa, Priscila Lara Guevara.

Cuplul, denumit "Bonnie și Clyde ai vinului", a fost condamnat la 4.5 ani de închisoare pentru furt calificat. În prima sa permisie de la închisoarea din Cáceres, Dumitru a declarat că va începe o luptă juridică, deoarece consideră că procesul său a fost nedrept: „Filmările, care nu au fost văzute la proces, nu dovedesc că eu am furat sticlele”.

Înregistrările video, deși considerate principalele dovezi ale infracțiunii, nu au fost prezentate la proces din cauza unor „probleme tehnice”. Tribunalul Provincial din Cáceres a afirmat că imaginile nu au fost prezentate deoarece nu aveau dată și oră, iar locurile de înregistrare nu erau clare. Curtea a respins recursul avocatului lui Dumitru, Juan José Collado, care a solicitat ca formatul video să fie schimbat pentru a permite o vizualizare corectă.

Dumitru susține că au existat erori semnificative în procesul judiciar împotriva sa și a partenerei sale: „Videoclipurile ar fi trebuit să fie văzute în proces pentru simplul motiv că ele nu dovedesc că am efectuat vreun jaf. Cum este posibil ca un hotel-restaurant atât de luxos să aibă un sistem de securitate atât de slab?”

În timpul procesului, aproximativ 20 de martori, inclusiv angajați ai restaurantului, polițiști și experți, au fost audiați. Unul dintre proprietari, somelierul José Polo, a declarat că nu i-a recunoscut „sută la sută” pe inculpați, deși testele ADN au confirmat că aceștia erau cazați în acea noapte.

Constantín Dumitru și Priscila Lara Guevara au refuzat să depună mărturie până la finalul procesului, când Dumitru a întrebat retoric: „Unde sunt sticlele de vin dacă eu sunt hoțul?” În ciuda condamnării, Dumitru continuă să își declare nevinovăția și speră ca lupta sa juridică să aducă la lumină adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea jafului.

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel