Familiile celor patru tineri cer dreptate pentru copii lor și sunt extrem de revoltați deoarece, Marius Alin Marinică, cel care le-a omorât copiii, nu a stat în închisoare nici măcar o săptămână. Ordinul de transfer în celulă din arestul la domiciliu era datat cu 14 octombrie, iar revocarea a sosit pe 20 și l-a trimis acasă.
Românul nu a stat în închisoare nici măcar o săptămână
Bărbatul ar fi trebuit să petreacă ultimii patru ani din cei opt la care fusese condamnat, în închisoare, dar legea prevede că atunci când pedeapsa reziduală scade sub acest prag, detenția se transformă în arest la domiciliu. Românul era repartizat în închisoarea Santa Maria Maggiore pentru o perioadă de doar câteva săptămâni, până ce avocatul său ar fi completat cererea de transfer în arest la domiciliu.
În schimb, eliberarea a fost și mai rapidă. Vina a fost a procuraturii venețiene, care a întârziat cu o zi decretul de transfer la închisoare, depășind astfel termenul prevăzut de lege, cel care corespunde expirării celor patru ani rămași. Avocatului Rodolfo Marigonda i-a fost suficient să facă apel împotriva acestui viciu de notificare pentru ca clientul său să se întoarcă la domiciliul său, unde a rămas închis în ultimii trei ani.
Familia unei victime: „Sunt aceste legi corecte? Italia este o țară corectă?”
„Sunt aceste legi corecte, este o țară corectă care permite acest lucru? Da, ucigașul fiului meu a ieșit din închisoare conform legii italiene, dar poate că atunci legea italiană nu ar trebui să fie "egală pentru toți", ar trebui să schimbăm acea sentință pe care o citim în tribunale: persoana responsabilă de moartea a patru băieți nu ar trebui să aibă aceleași posibilități ca cineva care, poate, a furat un sandviș din cauza foameiï.”, spune mama unuia dintre tinerii decedați.
Romina Ceccato, mama lui Riccardo Laugeni, este furioasă și promite să lupte, dacă este nevoie până în pânzele albe pentru dreptatea pe care o merită copilul ei.
Marius Alin Marinică a provocat moartea a patru tineri, printre care și Laugeni și nu a stat nici măcar o săptămână în închisoare. Pentru el, de fapt, ordinul de transferare în celulă din arest la domiciliu era datat 14 octombrie, dar pe 20 a venit revocarea care l-a trimis acasă.
Familiile au protestat în fața tribunalului
Familiile celor patru tineri morți în accidentul de acum trei ani încercaseră să-l avertizeze pe procurorul șef Bruno Cherchi de această posibilitate: joi, 13 octombrie, s-au făcut auzite cu un apel prin intermediul avocatului lor, iar a doua zi chiar au alergat la tribunal pentru a protesta. Însă era prea târziu, iar în momentul în care actele au fost semnate, seara, depășiseră deja limita maximă.
„Adevărat, continuă Ceccato, chiar și o zi de închisoare are o valoare simbolică, am spus-o săptămâna trecută, dacă nu ar fi făcut nici măcar atât ar fi fost o adevărată insultă. Dar chiar și așa, este o bătaie de joc: locuiește aici, în Musile di Piave, la câțiva pași de noi toți, de familiile pe care le-a destrămat, i-am îndurat apropierea timp de trei ani, acum va trebui să o facem pentru încă patru, este o înjunghiere continuă.”
Accident mortal pentru patru tineri italieni
În noaptea de 14 iulie 2019, Marinică a depășit mașina victimelor și a lovit-o deoarece a scăpat controlul volanului; lovitura a aruncat mașina băieților în afara șoselei, într-un stâlp de iluminat și apoi, răsturnată, în apa canalului, fără a le lăsa nicio șansă lui Leonardo Girardi, Eleonora Frasson, Riccardo Laugeni și Giovanni Mattiuzzo să trăiască.
Mulți au încercat să îi salveze pe tineri, dar nu au reușit decât să o salveze pe una dintre fete, Giorgia Diral, a cărei mărturie avea să se dovedească mai târziu utilă în condamnarea bărbatului responsabil. Experții juridici au încercat apoi să reconstituie în instanță cauzele și vina pentru tragedie.
"Nu reușeam să respir, simțeam cum îmi intra apa în gură și cum mă sufoca. Nu știu cum am ajuns în afara mașinii, nu-mi amintesc nimic, doar că la un moment dat eram pe stradă, în picioare. Eram în viață!", a spus Giorgia Diral, de 22 de ani, după accident.
Românul circula cu viteză mare, dar nu se poate clarifica dacă respectarea limitei de viteză - el conducea cu 77 km/h în loc de 70, potrivit constatărilor - ar fi făcut vreo diferență. Nu există însă niciun dubiu în privința motivelor ieșirii de pe șosea a Fordului Fiesta al băieților, care, dacă nu ar fi fost lovit din lateral, nu ar fi deviat de la traiectoria sa dreaptă și ar fi ajuns cu capul în jos într-un șanț.
Setea de dreptate
„Ne vom uni forțele, fac apel la indivizi, la asociații, la toată lumea, pentru că am învățat că un zid se dărâmă doar dacă mulți oameni îl atacă.”, promite mama lui Riccardo Laugeni.
„Dacă va fi necesar, voi merge la Roma pentru a protesta, la urma urmei, am fondat o asociație tocmai din acest motiv: tragedia pe care am trăit-o noi ar putea oricând să se întâmple altcuiva, trebuie să încercăm să schimbăm lucrurile înainte ca acest lucru să se întâmple.”, mai spune aceasta conform publicației Corriere del Veneto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News