Alexandru Păun a explicat că este prima oară când NASA încearcă să lanseze o asemenea rachetă și că, atunci când creezi ceva inedit, mai ales la un asemenea nivel, te aștepți să întâlnești și situații neprevăzute, pe care este nevoie să le identifici și să le rezolvi.
Prima aselenizare a avut loc în 1969, acum 53 de ani, în timp ce ultima aselenizare s-a desfășurat acum 50 de ani, cu Apollo 17, în 1972.
„Legat de misiunea Artemis și de noul program, vreau să explic câteva lucruri în ceea ce privește racheta. Este un produs nou, fiind prima oară când NASA încearcă să lanseze o asemenea rachetă. Rezervorul principal al navetei spațiale a fost îmbunătățit, a fost făcut mai ușor. Motoarele sunt aceleași care erau pe naveta spațială, fiind ușor modificate, pentru a fi utilizate doar o singură dată, nu de mai multe ori, așa cum erau proiectate original. Pentru că, evident, nu poți izola rezervorul foarte bine, atunci când ai pus hidrogenul în rachetă, el deja începe să fiarbă și să se evapore și tu trebuie să pompezi în mod constant hidrogenul înăuntru, până la momentul lansării. Până la punctul acela în care zici «gata, aprindem motoarele», și atunci se desprinde această interfață”, a spus Alexandru Păun la Gândul.
„Trebuie să avem încredere în știință”
Una dintre sarcinile lui Dragoș Alexandru Păun, ca „propulsion systems engineer” în cadrul Ariane Group – compania europeană care s-a ocupat de integrarea sistemelor de propulsie la nava Orion, în cadrul misiunii Artemis 1 – a fost implementarea și integrarea a opt dintre cele 33 de motoare ale navetei Orion, proiectul comun prin care NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) și-au propus să ducă un echipaj uman pe Lună și înapoi pe Pământ.
Românul, originar din Brașov, mărturisește că ar merge în secunda doi pe Lună și îi sfătuiește pe tineri să creadă în visul lor, indiferent ce spun cei din jur. Deși munca în domeniul aerospațial este una titanică, iar pregătirea nu încetează niciodată, inginerul Alexandru Păun este de părere că merită fiecare moment, deoarece știința oferă cea mai mare răsplată minților curioase, care nu încetează niciodată să-și pună întrebări și să facă imposibilul posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News