Tată a doi copii, Nicolae Bahan și soția lui, Silvia Bahan, au plecat cu un grup de peste 100 de suceveni cu un zbor privat din Suceava către Hanovra. Data: 20 martie, cu cinci zile înainte ca România să oprească zborurile spre Germania.
România a anulat, prin Ordonanța Militară Nr. 3, toate zborurile organizate de operatorii economici către Germania și Franța începând cu 25 martie. Apoi, interdicția a fost prelungită prin Ordonanțele Militare Nr. 9 și Nr. 10 până în 14 mai inclusiv.
Dar și în interdicție s-a zburat către țările care au avut nevoie de forță de muncă.
„Sparanghelul", o înțelegere la vârf între Germania și România
Scandalul din aeroportul de la Cluj a avut loc 20 de zile mai târziu, însă destinul lui Silviu Bahan, mort la 54 de ani de COVID-19, arată că transportul de forță de muncă către Germania a început imediat după declararea stării de urgență.
Zborurile charter cu muncitori români au pornit mult mai devreme chiar din zona de unde după, la scurt timp, avea să fie decretat un focar de coronavirus.
În cazul exportului de muncitori, generic denumit de opinia publică „operațiunea sparanghelul”, cursele charter au fost organizate de statul german. Iar înțelegerile administrației Merkel cu cea românească „au depășit nivelul Ministerului de Externe”, după cum susțin surse din MAE.
„Striga ca din gură de șarpe că vrea să trăiască”
Când au ajuns în Germania, soții Bahan au făcut apoi un drum de șapte ore cu autobuzul până la ferma de sparanghel care se află la 23 de km de orașul Freiburg. La trei săptămâni după ce au ajuns acolo, pe 11 aprilie, Nicolae Bahan a murit contaminat cu COVID-19 la o fermă de sparanghel lângă orașul Freiburg. Unul dintre colegii săi a povestit că suceveanul „striga ca din gură de lup că vrea să trăiască, dar șefii nu au vrut să-l trimită la spital”.
Aici, avea să-și găsească sfârșitul bărbatul de 54 de ani. Unul dintre colegii săi a povestit pentru Libertatea că suceveanul se simțea rău cu câteva zile înainte de deces, dar n-a fost dus la spital, deși le-a solicitat patronilor.
Reacția firmei Fritz Wassmer
După câteva zile de tăcere, avocațiii de la societatea IRLE MOSER, care reprezintă firma Fritz Wassmer, unde a fost angajat Nicolae Bahan, au venit cu un punct de vedere. Patronii germani susțin că suceveanul care a murit de COVID-19 nu a cerut să fie dus la spital și susțin că nici măcar soția lui, Silvia Bahan, n-ar fi raportat „o deteriorare îngrijorătoare în privința stării lui”, potrivit Libertatea.
Pe de altă parte, chiar firma germană recunoaște că bărbatul de 54 de ani a început să se simtă rău de miercuri, cu trei zile înainte de a-și da ultima suflare.
Firma povestește că joi și vineri Nicolae Bahan a rămas în camera sa. „Joi și vineri, domnul Bahan a stat în camera lui să se odihnească (for recreation-n.r.), iar soția lui a mers la muncă în timpul zilei. Acesta a fost vizitat de Anca, o angajată de încredere. I s-a luat mereu temperatura, dar rezultatele au fost negative”.
„Din păcate, în ciuda măsurilor imediate, nici doctorul specializat în urgențe, nici ambulanța nu au putut să-i salveze viața domnului Bahan", mai spun avocații germani. Ceea ce înseamnă că Nicolae a murit în fermă, el n-a mai putut fi resuscitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News